Search
Close this search box.

Zajedničkom saradnjom do mira, boljeg i pravednijeg društva

Izvor: Radio Foča/ R. Đević

S ciljem uspostavljanja čvršće saradnje i realizacije projekata međureligijskog dijaloga i zalganja za mir i toleranciju u Foči je danas potpisan Memorandum o saradnji između opštine, Međureligijskog vijeća BiH i Odbora  za međureligijsku saradnju Foča. Potpisnici su izrazili spremnost za sprovođenje zajedničkih projekata u oblasti nauke, kulture i sporta koji će doprinijeti izgradnji mira i međusobnog povjerenja na području ove lokalne zajednice.

Težnja ka društvu otvorenom prema različitostima i svjedočenju onoga što je zajedničko svim ljudima koji su okupljeni oko istog cilja, a to je život u miru i dobru jedan je od zadataka zajedničke saradnje, kaže protojerej-stavrofor Nenad Tupeša, predsjednik Odbora  za međureligijsku saradnju Foča.

-Ciljna grupa su nam mladi, svjedočenje vjere mladome čovjeku, kome treba da poslužimo kao jedan primjer, kao putevoditelji ka pomirenju, ka svjedočenju istina vjere, a uvijek je mir ključna riječ u svim svetim knjiga, pogotovo u Svetom pismu, koja biva okosnica svakog našeg daljeg djelovanja na području kulture, vjere, nauke i sporta-rekao je Tupeša.

Da su razlike među ljudima jako male u odnosu na to kolike su mogućnosti za saradnju ukazao je efendija Miralem Hodžić, član Odbora za međureligijsku saradnju Foča:

-Mi već dugo godina radimo na tome,  a jedan od primjera je da djeca iz škola posjećuju džamije i hramove, upoznaju vjeru i običaje drugih. Vodimo se idejom da je čovjek čovjek, bez obzira na vjersku pripadnost. Moj najbolji prijatelj kada sam došao u Foču bio je profesor vjeronauke Ranko Kovač koji mi je mnogo pomogao, sa kojim sam zajedno radio u školi i nikada nam nije vjera predstavljala prepreke, već nam je pomogla kako da se upoznamo, šta nam je zajedničko, a šta različito-rekao je efendija Hodžić.

Opština Foča pružiće podršku da upostavljena saradnja osnaži  i socijalno okruženje i međusobno razumijevanje drugog i drugačijeg.

-Mi u Foči imamo Bogoslovski fakultet i Bogosloviju Svetog Petra Dabrobosanskog kao jedine duhovne zavode na području Srpske i sasvim je logično da duhovni život potiče odavde, pa je i zbog toga ova saradnja plodonosna i mi ćemo je dalje razvijati i podržavati ovaj projekat-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

U Odboru za međureligijsku saradnju, koji je u Foči formiran prije dvije godine, planiraju da u narednom periodu nastave sa projektima u svrhu izgradnje mira, zajedništva i funkcionalnog i pravednijeg društva.

Поделите: