Search
Close this search box.

Usvojen program rada načelnika

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas program rada načelnika opštine Radisava Mašića za ovu godinu u kojem su glavne stavke izgradnja sekundarnog vodovoda i nove zgrade obdaništa.

Nakon što je izgrađen novi primarni cjevovod, na proljeće kreće i druga faza obnove gradskog vodovoda izgradnjom sekundarne mreže u Foči, koja uključuje i sanaciju vodovoda i izvorišta Krupica u naselju Miljevina.

U programu rada načelnika Mašića navodi se da je na međunarodnom tenderu izabran izvođač radova za drugu fazu vodovoda, te da je investicija vrijedna 2,8 miliona maraka.

Nova zgrada obdaništa, vrijedna 2,5 miliona maraka, gradiće se u naselju Donje Polje, a radovi kreću početkom građevinske sezone, stoji u programu.

U obraćanju odbornicima, Mašić je istakao da je kompanija „Mineko“ iz Londona, odnosno njena firma „Vestern majning“ iz Banjaluke dobila koncesiju za ekploataciju ruda olova i cinka u Čelebićima, te da će ove godine početi pripremu radilišta pri čemu će zaposliti novu radnu snagu.

On je napomenuo da će do polovine ove godine u naselju Barakovac biti završene i useljene dvije stambene zgrade za porodice iz kolektivnog centra u Miljevini, kao i za socijalno ugrožene i porodice iz boračkih kategorija.

Mašić je podsjetio i na velike investicije na području fočanske opštine, za koje se očekuje da počnu u ovoj godini, kao što su izgradnja modernih saobraćajnica prema Tjentištu i Šćepan Polju, te hidroelektrana na rijeci Drini u Foči i Jošanici.

Odbornici su najviše diskutovali o stanju u drvopreradi i turizmu, za šta je istaknuto da bi trebalo da budu dvije glavne fočanske razvojne grane, ali da u tim oblastima još nema pravih efekata.

Mašić je naveo da lokalna vlast nije zadovoljna stanjem u drvnoj industriji, jer prerada drveta nije odmakla dalje od polufinalnih proizvoda, a na tim poslovima zaposleno je svega oko 120 radnika.

„Naš stav je da se mora ići na finalizaciju proizvodnje“, istakao je Mašić, dodavši da izvršna vlast nastoji da razgovorima sa potencijanim investitorima i predstavnicima Vlade Srpske napravi pomake u ovoj oblasti.

Kada je u pitanju rafting, Mašić je rekao da očekuje od raftera da izmiruju svoje obaveze u skladu sa zakonom, kao i da se nada da će novi put uz Taru, uz popravke, početi da se koristi u punom kapacitetu.

On je dodao da je iz Foče potekla incijativa da se desna obala Tare proglasi parkom prirode, čime bi se stvorili uslovi za bolje gazdovanje tim prostorom i putnom komunikacijom, te da očekuje od Narodne skupštine Republike Srpske da će podržati tu inicijativu.

U tekstilnoj industriji, u fabrici na Velečevu, zaposleno je 70 radnika, a Mašić je rekao da, nakon početnih teškoća, ta firma sada dobro posluje i da postoji interes da proširi proizvodnju i poveća broj radnika.

Program rada načelnika podržalo je 20 odbornika, a jedan je bio uzdržan.

Odbornici su prethodno usvojili i izvještaj o radu načelnika opštine u prošloj godini u kome se, između ostalog, navodi da je u budžetu ostvareno milion maraka eksternih prihoda, a najvažnija investicija bio je završetak gradnje željeznog mosta na Drini.

Opština je pomogla i da se u prethodnoj godini realizuje veliki projekat Vlade Republike Srpske, kojim su rekonstruisani svi paviljoni Univerzitetske bolnice, što je, kako je istakao Mašić, najveća investicija u ovu zdravstvenu ustanovu od njene izgradnje prije 60 godina.

Na sjednici su usvojeni i izvještaji opštinskih inspekcija- za hranu i veterinarske, tržišne, urbanističko-građevinske, vodoprivredne i komunalne za proteklu godinu.

Sa dnevnog reda, za narednu sjednicu, povučeni su izvještaji o radu i programi rada javnih ustanova Centra za kulturu i informisanje, Centra za socijalni rad, Muzeja Stara Hercegovina i Turističke organizacije.

Izvor: Radio Foča

Поделите: