Search
Close this search box.

УСВОЈЕН ПОЛУГОДИШЊИ БУЏЕТСКИ ИЗВЈЕШТАЈ

 

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас полугодишњи извјештај о извршењу општинског буџета у висини од 4.240.717 КМ, што је је 30,42 одсто од годишњег плана.

Буџет за 2018. годину пројектованје на 13.940.000 КМ, а укључује и кредитно задужење од 2.500.000 КМ за изградњу вртића, те 400.000 КМ од поврата ПДВ-а од друге фазе реконструкције водовода и канализације- приходе који ће бити реализовани у другој половини године.

Од годишњег плана, реализовано је 47 одсто пореских и 34 одсто непореских прихода, а у односу на исти период прошле године ови приходи су увећани за 395.000 КМ.

Из екстерних прихода, прије свега од Владе Српске, али и од међународних организација, у општински буџет за првих шест мјесеци слило се 410.000 или 58,6 одсто од годишњег плана.

Начелник одјељења за финасније Мирјана Давидовић рекла је да су ови приходи у међувремену нарасли на близу милион марака, јер је Влада Српске у овој години одобрила додатна средства за обнову моста на Дрини, али и за електрификацију Индустријске зоне у Броду на Дрини.

На сједници су усвојени извјештаји општинских инспекција; тржишне, здравствено-санитарне, урбанистичко-грађевинске, водне и комуналне полиције.

Одборници су сугерисали инспекторима да је потребна већа контрола извлачења шљунка из водотокова, пријављивања броја ноћења у рафтинг камповима, здравствене исправности намирница у трговинама и на пијаци, одлагања кабастог отпада и формирања дивљих депонија, као и јавних грађевинских радова, након којих неријетко градилишта остају неуређена.

Одборници су једногласно усвојили извјештај о раду Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ и програм рада за 2018/2019. годину, похваливши систематичан и иновативан приступ ове установе у раду са дјецом.

Разматране су и информације о упису дјеце у прве разреде основних и средњих школа, о стипендирању студената, као и о стању безбједности на подручју општине, које је Полицијска станица Фоча оцијенила као задовољавајуће.

Под тачком разно, одборник Драгослав Станојевић покренуо је иницијативу да се помогне старијем брачном пару Славку и Бори Симовић из села Брусна, родитељима погинулог борца, којима је у ноћи између 19. и 20. октобра изгорјела штала, помоћни објекти, качара и свињац са двије свиње.

„Потребно је и очистити згариште, да се пошаље грађевинска машина, јер је ријеч о старијем брачном пару који то сами не могу урадити. Сами су и беспомоћни“, рекао је Станојевић и позвао колеге одборнике да се укључе у акцију прикупљања новца за помоћ овој породици.

Начелник општине Радисав Машић захвалио се одборнику Станојевићу на овој иницијативи и на томе што је и њега претходно обавијестио, истакавши да ће локална управа помоћи овој породици и да је већ формирала комисију која ће изаћи на терен.

„Послаћемо и машину „скип“ која ће очистити згариште, а општина ће из буџета помоћи да се тој породици надокнади бар дио изгубљеног. Жеља нам је да се породица не осјећа остављеном и да сви ми колико можемо допринесемо да лакше преболе невољу“, рекао је Машић.

 

Поделите: