Search
Close this search box.

ФОЧА ДОБИЛА НОВИ МОДЕРАН ЖЕЉЕЗНИ МОСТ НА ДРИНИ

Обновљени жељезни мост на Дрини “9.мај”, који је срушен током НАТО бомбардовања 1995.године данас је свечано пуштен у саобраћај, а мост су отворили предсједник РС Милорад Додик и начелник општине Фоча, Радисав Машић у присуству бројних грађана.

Реконструкцију моста, којом Фоча рјешава велики саобраћајни, инфраструктурни и комунални проблем, заједно су финансирале Влада Републике Српске и локална управа. Милион и по марака обезбиједила је Влада, а исто толико општина Фоча из кредитних средстава.

Предсједник Српске истакао је да је мост симбол велике побједе српског народа.

-Ово је симбол не само спајања двије обале, већ симбол спајања времена, наше побједе над агресорима, злочинцима НАТО пакта који нам нису помогли ни фенинга да ово обновимо. Ово је други мост на Дрини који су они срушили у Фочи, а који овдје обнављамо властитим средствима. Фоча је доказ једне добре сарадње са републичким властима који је омогућио њеним грађанима да уживају у добробити многих пројеката које овдје реализујемо, наставићемо даље да радимо и овај мост је потребан као доказ сигурности нашег живота на овим просторима-рекао је Додик.

Мост је рушен два пута, први пут у Другом свјетском рату. 1942.године, па 6.септембра 1995.године у НАТО бомбардовању. Након 23 године изграђен је нови мост који је задржао оригинални првобитни изглед, како то налаже његов статус националног споменика . Mост је добио назив “9.мај”, који Фоча слави као Дан општине, а цијели свијет као Дан побједе над фашизмом.

– Овај мост је жила куцавица за наше грађане и ми више нећемо имати никаквих сметњи у саобраћајној комуникацији, а овим су обезбијеђени и услови за бржи развој града-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Нови жељезни на Дрини, са двије коловозне трака и два пјешачка прелаза, дуг је 187 метара, широк 10,5, а саобраћај ће се одвијати у два смјера. Двије године грађен је по свим стандардима и успјешно је прошао сва испитивања што потврђује и Министарство грађевинарства и екологије РС које је издало употребну дозволу.

-Грађен је врло квалитетно и по свим стандардима и заиста грађани Фоче имају чим да се поносе, јер је Влада РС у овом мандату у Фочу уложила кроз различите пројекте око 50 милиона марака-рекла је Сребренка Голић, ресорни министар.

Грађани Фоче задовољни што су коначно, послије више од двије деценије, добили модеран мост на улазу у ову локалну заједницу која ће им умногоме олакшати комуникацију првенствено са фочанском болницом, али и другим дијеловима града.

Након свечаног отварања моста, предсједник Додик је са начелником општине Фоча Радисавом Машићем и директорком вртића “Чика Јова Змај” Слађаном Владичић свечано положио камен темељац за нову зграду дјечијег вртића у насељу Доње Поље. Овај капитални објекат, капацитета 200 мјеста, требало би да буде изграђен за осам мјесеци, а финасира га локална управа путем кредита у износу од 2,5 милиона.

За изградњу новог вртића, насушне потребе фочанских малишана, помоћ од 100.000 КМ стигла је раније и од предсједника Републике Српске, Милорада Додика.

-Фоча ће након шездесет година добити репрезентативан објекат који задовољава све стандарде за смјештај дјеце предшколског узраста-рекла је директорица вртића, Слађана Владичић.

Изградња храма, Богословског факултета, студентског дома, реконструкција болнице, градских улица, фискултурних и других сала, новог моста и вртића, пројекти су који свједоче да је Влада РС у протеклих шест година снажно присутна у Фочи.

 

Поделите: