Search
Close this search box.

САРАДЊА ФОЧЕ И КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ: ДРУЖЕЊЕ МАЛИШАНА УСКОРО НА ТЈЕНТИШТУ

Малишани предшколске установе „Даница Јарамаз“ из Косовске Митровице заједно са родитељима и васпитачима ускоро ће боравити у Фочи на четверодневном кампу у НП “Сутјеска” гдје ће са колегама из Дјечијег вртића “Чика Јова Змај” кроз едукативне радионице размијенити искуства у образовању и васпитању дјеце и дружити се у јединственом природном амбијенту. Договорено је то током данашње посјете делегације Косовске Митровице фочанској општини, чиме је крунисана недавно потписана повеља о сарадњи два вртића. Сарадњу ускоро проширују и на област културе и спорта.

Након дугогодишњег заједничког рада у изради пројеката, дјечији вртићи из Фоче и Косовске Митровице озваничили су недавно пријатељске везе потписивањем повеље о братимљењу, којом су се обавезали на продубљивање сарадње и размјењивање искустава у образовању и васпитању дјеце. Први велики корак направиће најмлађи Митровчани и Фочаци који ће се у септембру дружити на Тјентишту.

-Родила се идеја да угостимо малишане и њихове родитеље током четверодневног кампа на Тјентишту, гдје ћемо организовати радионице за дјецу, родитеље, стручне тимове и једне и друге установе, како бисмо размијенили искуства. Наша сарадња датира већ неке четири године, повељом је крунисана-рекла је директор вртића “Чика Јова Змај”, Слађана Владичић.

Заједничке активности двије предшколске установе уврстиће и у годишње планове рада. Све ће то допринијети рађању нових идеја, стручном усавршавању васпитача и едукацији дјеце. У Предшколској установи „Даница Јарамаз“, која окупља 450 малишана, јасни- сарадња са колегама из Фоче тек је почела.

-Идеја има, а сам чин братимљења само је нит која нас је повезала јаче и чвршће у сарадњи која ће сигурно имати резултате-увјерена је директор установе Горица Маринковић.

Корацима најмлађих кренуће и званичници двије братске општине. Планирају да сарадњу прошире и на друге области живота.

-Повеља о братимљењу два вртића само је увод у наш заједнички концепт, да сарадњу развијемо и ширимо, након чега ћемо је лако крунисати и потписаном повељом између двије општине-истакао је начелник општине Фоча, Радисав Машић:

Културу, образовање и спорт у фокус заједничке сарадње стављају представници Косовске Митровице.

-Оно што би требало да буде кључ сарадње јесте повезаност између спортских клубова, културно-уметничких друштава, а отворени пријатељски однос који имамо показује да је будућност српског народа, где год се он налазио, у јединству и слози, и зато верујемо да ћемо кроз економски дио успети да побољшамо живот наших становника-казао је предсједник привременог органа општине Косовска Митровица, Александар Спирић.

Фоча ће се оправдано показати као добар домаћин браћи из јужне српске покрајине током њихове дводневне посјете.

Након уговорених заједничких обавеза и планова, Митровчани ће уживати у знаменитостима и природним љепотама овог краја, туристичким атракцијама, домаћој кухињи и у традиционалном гостопримству. Баш онако како су они недавно угостили Фочаке у Косовској Митровици.

 

 

Поделите: