Search
Close this search box.

БРАТИМЉЕЊЕ ФОЧЕ И КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ

Братимљење фочанског Вртића “Чика Јова Змај” са Предшколском установом “Даница Јарамаз” из Косовске Митровице примјер је како би требало помагати Србима на Косову и Метохији, истакао је начелник општине Фоча Радисав Машић.

Машић је навео да сарадња Фоче и Косовске Митровице треба да буде на свим нивоима и у другим областима живота.

“Сарадња се мора проширити на област културе и образовања, јер ће та комуникација омогућити да угостимо њихову дјечицу, која би се дружила са нашом, у лијепом и сигурном окружењу”, рекао је Машић.

Он је додао да ће ускоро представници општине Косовска Митровица посјетити Фочу када ће се детаљније размотрити могућности сарадње.

Након дугогодишњег заједничког рада у изради пројеката, дјечији вртићи из Фоче и Косовске Митровице озваничили су пријатељске везе потписивањем повеље о братимљењу, којом су се обавезали на продубљивање сарадње и размјењивање искустава у образовању и васпитању дјеце.

Братимљење је озваничено недавно, приликом посјете Косовској Митровици делегације из Фоче, коју су предводили начелник општине Радисав Машић и директор фочанског Дјечијег вртића “Чика Јова Змај” Слађана Владичић.

Владичићева је потписала повељу са Горицом Маринковић-Јевђић, директором Предшколске установе “Даница Јарамаз” из Косовске Митровице, која окупља 450 дјеце.

“На њихов позив били смо гости у Косовској Митровици и дочекани смо на прелијеп начин. Утисци које смо понијели са Космета су предивни, а сам чин братимљења био је изузетно свечан”, рекла је Владичићева.

Представници општине Фоча и Вртића “Чика Јова Змај” обишли су на Косову и Метохији више манастира, Пећку патријаршију, Високе Дечане и Грачаницу.

Њихов домаћин био је предсједник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, а о условима живота малобројних Срба у јужној српској покрајини упознао их је и епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије.

Поделите: