Search
Close this search box.

ПРВИ ПОСАО ЗА ОСМОРО МЛАДИХ ФОЧАКА

Осморо младих Фочака потписали су уговоре о шестомјесечном запослењу код шест локалних послодаваца у оквиру пројекта „Практична обука и стручно оспособљавање“. Посао је намијењен за стручно усавршање младих од 18 до 35 година који су без запослења, а програм спроводи сарајевска невладина организација „Прогрес“ у сарадњи са општином Фоча.

Горан Шолаја наредних пола године обављаће посао тесара у овдашњем предузећу “Комуналац”, док је посао у вешерају Студентског дома у Фочи добила Радмила Ђајић. Радно мјесто обома много значи јер, како кажу, од тога прехрањују породице.

-Значиће ми пуно да радим, задовољан сам, од тога и живим, имам породицу, а очекујем да и останем на том радном мјесту-каже Шолаја.

-Ја ћу радити у вешерају, пеглати веш и све остало што је потребвно, значи ми пуно ово, имам двоје дјеце и трудићу се да оправдам пружену шансу-каже Ђајићева.

Укупна вриједност пројекта на подручју Фоче је око 20 000 марака. Половину средстава за плате радника обезбјеђује  општина, другу половину Удружење „Прогрес“ из Сарајева, док је уплата доприноса обавеза послодаваца.

-Тај заједнички принцип даје већ годинама резултате и може да буде модел који се примјењује у другим областима, јер ми смо кроз овај однос снага у протеклим годинама запослили тридесет људи –рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Осим што добију прилику да стекну прве радне вјештине, остану у радном односу код послодаваца, младима се кроз овај програм омогућује већа конкурентност на тржишту рада.

-Наша досадашња искуства показују да је преко 60 одсто младих који су прошли корз овај пројекат остао да ради код послодаваца, а остатак је био способан да нађе посао што прије код других послодаваца након шестомјесечне обуке -рекао је Елвир Чаушевић, координатор пројекта испред Удружења “Прогрес”.

До сада је кроз овај програм, који се спроводи  у још девет општина у БиХ уз подршку њемачке фондације „Крила наде“, прошло 48 младих Фочака.

 

Поделите: