Search
Close this search box.

СО ФОЧА: УСВОЈЕНИ ПРОГРАМИ САНАЦИЈЕ И АСФАЛТИРАЊА УЛИЦА И ПУТЕВА- ФОЧА ДОБИЛА ТРГ 9. ЈАНУАРА

За одржавање и асфалтирање локалних путева у општини Фоча ове године ће из средстава од шумских сортимената бити уложено пола милиона марака, а највећа ставка- 120.000 КМ је асфалтирање дионице локалног пута од Болнице до Медицинског факултета.

Програмом утрошка средстава од шумских сортимената, који је усвојила СО Фоча, планирани су приходи од 565.000 КМ, а осим у санацију и асфалтирање путева, дио средстава, тачније 45.000 КМ биће уложено у њихово зимско одржавање, а 20.000 у комуналну опрему.

Значајна ставка је и санација пута од Тјентишта до Пријевора, у подножју планине Маглић, за шта ће бити издвојено 35.000 КМ, а по 25.000 КМ из овог програма уложиће се у путеве на подручју мјесних заједница Челебићи, Заваит и Мештревац.

Програмом уређења грађевинског земљишта предвиђено је улагање од два и по милиона марака у изградњу новог обданишта, за шта је раније донесена одлука о кредитном задужењу.

Овим програмом дефинисано је да ће у инвестиционо одржавање грађевинског земљишта, тачније у реконструкцију градских улица, грађевинских објеката и расвјете ове године бити уложено 370.000 КМ.

Највише новца- 50.000 планирано је за адаптацију Спортског центра „Партизан“.

За санацију саобраћајнице у Улици Војводе Путника у насељу Горње Поље издвојиће се 44.000 КМ, а 43.000 КМ за санацију Немањине улице у Мјесној заједници Центар.

Приходи од концесионих накнада планирани су у износу од 190.000, од чега ће 140.000 бити уложено у новоизграђени пут десном обалом ријеке Таре, а 50.000 за нову депонију.

Усвојен је и посебан програм уређења, односно насипања локалних и некатегорисаних путева за шта ће бити издвојено 150.000 КМ, а прихваћен је закључак да начелник општине изврши реалокацију средстава по путним правцуима које су одборници навели у својим расправама.

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су и одлуку којом је плато у Београдској улици добио име Трг 9. јануара.

Истом одлуком, одређено је да се простор испред Централног споменика погинулим српским борцима и цивилима из посљедњег рата назове Спомен трг српских бораца.

Општинска Комисија за именовање улица и тргова добила је више приједлога да се Трг краља Петра Првог Карађорђевића преименује у Трг 9. јануара, али је на крају прихваћен приједлог Комисије да простор испред највише фочанске зграде “Плавог небодера” понесе назив по Дану Републике Српске.

Из Комисије су образложили да на том простору фочанска омладина на величанствен начин прославља Дан Републике, тако да се овакво рјешење наметнуло само од себе.

Комисија је добила и приједлоге да се неке од градских улица или установа назову по фочанским бригадама Војске Републике Српске, као и по истакнутим личностима из Фоче – Ристу Јеремићу, првом домаћем хирургу у БиХ, те првим деканима Медицинског и Стоматолошког факултета у Фочи Бориши Старовићу и Олги Благојевић.

Ови приједлози нису уврштени у одлуку, али су из Комисије напоменули да ће бити разматрани у наредном периоду.

Одборници су усвојили и одлуку о измјенама и допунама Регулационог плана Центар два, којима се инвеститору омугаћава да уз реконструкцију некадашње робне куће Фочанка, односно Тржног центра Бартула, изгради и пословне просторе на платоу испред робне куће према Улици краља Петра, те стамбене објекте изнад робне куће.

Одборник Душан Бодирога је изнио примједбе да измјене регулационог плана нису урађене у складу са Законом о просторном планирању и грађевинарству, сматрајући да је локални парламент морао прије тога формирати стручни Савјет за план, јер се битно мијења изглед центра града.

Начелник за урбанизам Менсуд Јахић истакао да је све урађено у складу са законом и да ће овом инвестицијом центар града бити љепши.

Скупштина је дала позитивно мишљење за другу фазу обнове градског водовода која подразумијева реконструкцију секундарне мреже, те изградњу и реконструкцију мреже за другу висинску зону са снабдијевањем воде до насеља Драгочава.

Усвојен је и закључак предсједника Клуба одброника СНСД-а Милана Вукадиновића да се из средстава за другу фазу обнове водовода приоритетно издвоје средства са санирање главног изворишта Лучка врела, да би се ријешио проблем појављивања мутне воде.

 

Поделите: