Search
Close this search box.

ФРАНЦУСКИ КАРАВАН 3.АВГУСТА У ФОЧИ

Фоча ће трећу годину узастопно угостити 750 младих Француза који ће са  250 возила националне класе “пежо 205” на путовању кроз Европу на љето посјетити ову  локалну заједницу и поново се огледнути у природним љепотама Националног парка “Сутјеска”.  Караван “Јуроп реид” у вожњу Европом кренуће 28.јула, а план је да 3.августа стигне у Фочу, најавили су организатори након данашњег састанка са представницима општине, Туристичке органзације и НП “Сутјеска”.

У списак атрактивних дестинација које путујући Европом на четири точка Французи радо посјећују и приближавају својим земљацима , већ трећу годину уврштена је и Фоча, као једина општина у БиХ. Разлог томе су гостопримство, љубазност домаћина и јединствена природа овог краја која их из године у годину наново задивљује, каже Бенџамин Лаидин, један од организатора.

-Пето издање “Јуроп реида” неће проћи без посјете Фочи, ми смо срећни што долазимо овдје , пружена нам је добродошлица и одлична организација, а нарочито у НП “Сутјеска” који је најомиљенија дестинација за све учеснике који учествују у овом пројекту. На Тјентишту постоји добра инфраструктура која може да прими велики број учесника, тако да не мислимо мијењати нашу руту када је у питању ово подручје-рекао је Лаидин.

Додао је да овај пројекат релативно млад , али веома популаран у Француској и окупља све више љубитеља. Све већа је и медијска пажња за овај необичан караван.

И ове године домаћини им обећавају угодан боравак. За смјештај и потпун угођај побринуће се НП “Сутјеска”.

-Ми смо већ дио групе позвали да дођу и прије званичног поласка каравана из Француске, да буду наши гости, да се детаљније упознају са свим нашим љепотама и ресурсима, тако да ће један дио тима доћи прије августа и боравити на Тјентишту-рекао је Дејан Павловић, дитректор НП “Сутјеска”.

Сама чињеница да Французи радо свраћају у Фочу, ову општину сврстава у пожељну свјетску дестинацију, каже начелник општине Радисав Машић:

-Обрадовани смо чињеницом да смо трећи пут међу 20 партнера ове акције и једини у БиХ, да ће Французи стићи у већем броју него лани и сигурно да ћемо бити добар домаћин поново. Ова акција је велики допринос популаризацији туризма и наше туристичке понуде и свега онога што Фоча има, и отуда смо захвални организатору што нас је уврстио на листу својих партнера-рекао је Машић.

Уврштавање на листу партнера за ову популарну и све препознатљивију акцију у Европи у фочанској Туристичкој организацији оцјењују као велики искорак за једну локалну заједницу.

-Они су изабарали Фочу као једну од типичних дестинација у Европи, Сутјеску као атракцију и зато што посједује сву неопходну инфраструктуру, камп. Прошле године је било 500 учесника, претпрошле 207, ове године долази 750 , а наредне године очекујемо преко хиљаду-рекао је Младен Мандић, представник ТО Фоча.

У оквиру путовања “Јуроп реид”, Французи ће за 23 дана обићи 20 европских земаља и превалити 10.000 километара. Придружиће им се и млади из других земаља, а план је да од наредне године ову вожњу организују и друге земље Старог континента.

 

Поделите: