Search
Close this search box.

РЕЛИГИЈА И МИР КРОЗ ОБЈЕКТИВ МЛАДИХ

Изложба фотографија “Религија и мир”, чији су аутори млади из Горажда у Федерацији БиХ и Новог Горажда у Републици Српској, отворена је у Музеју „Стара Херцеговина“ у Фочи.

Изложбу је организовао Одбор за међурелигијску сарадњу из Фоче, а фотографије, које изражавају поштовање другачије религије, међусобно разумијевање и уважавање, резултат су заједничког рада одбора из Горажда, Фоче и Новог Горажда.

Свете књиге муслимана, православаца и римокатолика, три различите бројанице, православна црква у Новом Горажду и џамија у Горажду и ријека Дрина, која једнако припада свима, без обзира на вјеру, неки су од мотива на фотографијама.

Свештеник Ненад Тупеша испред фочанског Одбора за међурелигијску сарадњу каже да изложба поручује да “реалност живота треба заснивати на вјери и миру”.

-Све што је немир, разводњава живот и изазива хаотично стање у нама и око нас. Зато је важно да се људи различитих вјероисповијести сусрећу на овакав начин, али да то не остане у оквирима изложбене сале, већ да та жеља за миром и љубављу буде заиста живи дијалог између свих људи, без обзира ко они били-рекао је Тупеша.

Главни муфтија гораждански Ремзија Питић нагласио је да се овим активностима одбора за међурелигијску сарадњу из Горажда, Новог Горажда и Фоче “не открива топла вода”, већ се поручује људима да, прије свега, изграде мир у себи.

-Да се смиримо са собом и да онда тај мир, који успијемо изградити у себи пренесемо и на друге људе-рекао је Питић.

Отварању изложбе присуствовао је и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон. Он је поручио да је изложба важна ради промовисања толеранције и међурелигијског дијалога.

-Ово је један од многих доказа да вјерске заједнице не само да могу живјети заједно на истом простору, него да могу и радити заједно и заједнички доприносити миру и дијалогу-рекао је Бертон.

Начелник општине Фоча Радисав Машић навео је да је изложба лијеп примјер и покушај младих да утичу на друштвене токове.

Поделите: