Search
Close this search box.

ДРИНА ПРЕМОШТЕНА НОВОМ ЖЕЉЕЗНОМ КОНСТРУКЦИЈОМ

Постављањем нове конструкције, у Фочи се приведи крају друга фаза обнове жељезног моста на Дрини који је порушен у НАТО бомбардовању 1995. године, а коју заједно финансира Влада РС и општина Фоча у износу од 3 000 000 марака.

Ускоро ће услиједити и асфалтирање и уређење , како би до краја године Фочаци добили модеран мост са двије коловозне траке и пјешачким стазама. Нови мост биће тежак 400 тона, дуг 178, а широк десет метара.

Радисав Машић, начелник општине Фоча каже да је коначно послије 22 године од НАТО бомбардовања у којем је мост порушен, а затим замијењен жељезном конструкцијом, Дрина премоштена новим мостом, који је сачувао првобитни изглед како то налаже његов статус националног споменика културе БиХ.

-Ово је био врло захтјеван пројекат и у питању је посљедњи мост ове врсте који се прави на ријеци Дрини јер таквих мостова више нема.  Већи дио радова извођен је ручно, посао за који је требало и стручност и знање. Сама чињеница да на мосту има 12 500 вијака које је требало приврнути, а чија је тежина око 15 тона говори колико је пројекат сложен- рекао је Машић.

Истакао је да ће мост својим димензијама и изгледом мост представљати и украс града.

-Овим ћемо ријешити  велики саобраћајни и комунални проблем на подручју општине-нагласио је Машић.

Општина је из кредитних средстава обезбиједила 300 000 КМ, а од Владе Републике Српске очекује се 600 000 КМ.  Остатак новца  биће плаћен извођачу у периоду од пет година, на рате без камата, из редовних буџетских средстава.

Обнова моста почела је у мају прошле године, а извођач радова  је зворничко предузеће „Еникон градња“.

У општини додају да се остаци контрукције старог моста неће продати у старо гвожђе, већ ће се искористити за премошћавање Ћехотине на два мјеста и још неких мањих ријека у сеоским мјесним заједницама.

 

Поделите: