Search
Close this search box.

У ПЕТАК КОМЕДИЈА “ТВРДИЦА“ МИЛАНОВАЧКОГ ПОЗОРИШТА

 

Глумци Милановачког позоришта одиграће у петак, 22. септембра у Градском позоришту Фоча представу „Тврдица“ Ж.Б.П. Молијера, коју је на сцену поставио Бранко Кнежевић уз несебичну помоћ признате српске драмске умjетнице Љиљане Драгутиновић.

Радња приче је јединствена, сажета и врло јасна, па не чуди што је “Тврдица”, иако написана 1668. године актуелна и у данашње вријеме. Централна личност ове комедије карактера је стари Харпагон. Сви остали ликови су ту да би истакли грамзивост и тврдичлук главног јунака. На оригиналан начин, кроз различите комичне ситуације Молијер испољава и недостатке свих осталих актера комедије, настојећи да истакне да нико није савршен.

На тој матрици заснива се и режија Бранка Кнежевића. “Тврдица” је прича о људским судбинама, њиховим жељама, страстима и манама. За разлику од свих претходних Кнежневићевих подухвата, радња комедије одиграва се у 17. вијеку, тако да представа има и “историјску димензију” (костимографију потписује Биљана Кнежевић).  У представи нема невиних и на тај начин Кнежевић покушава да истакне лицемјерје Молијерове епохе.

Иако је циљ комедије да насмије, не може се пренебрегнути чињеница да ће се, након представе, многи гледаоци запитати да ли се кроз вијекове, осим костима, ишта промијенило и колико они, мање-више имају особине старог Харпагона или неког од јунака представе.

У овом, једном од већих пројеката Милановачког позоришта у протеклих 15 година, већину улога, тумаче млађе глумачке снаге.

“Тврдицу” ће представити: Бранко Недељковић (Харпагон), Виктор Вујић (Клеант), Татјана Рашић (Елиза), Крсман Недељковић (Валер), Јана Дробњак (Маријана), Бранко Кнежевић (Аселм), Марија Крсмановић (Фросина), Милан Аћимовић (Симон), Драшко Обреновић (Жак), Павле Стековић (Ла Флеш), Ђурђа Вујичић (Клода), Марија Тодоровић (Маркиза), Предраг Дањановић (Ла Мерлиш) и Александар Аврамовић (Комесар).

Представа траје 90 минута, а карте по цијени 4КМ могу се од 7-20 часова купити у Музеју, и у билетарници Позоришта сат времена прије почетка представе.

Представа почиње у 20 часова.

Поделите: