Search
Close this search box.

ИЗГРАЂЕН ПУТ ДЕСНОМ ОБАЛОМ ТАРЕ

Послије деценије чекања, коначно је завршена изградња макадамског пута на десној обали Таре, на подручју општине Фоча што ће олакшати кретање љубитељима рафтинга и осталим туристима, који су до сада за спуст чамцима овом ријеком морали да прелазе међудржавну границу са Црном Гором. Уређењем путне комуникације ријешени су бројни проблеми који су отежавали нормално кретање туристима и њиховим домаћинима, а створени услови за бољи развој туризма и пољопривреде на овом подручју.

Траса дугачка 18 километара, од Хума према Брштановици уз саму границу са Црном Гором, пробијена је механизацијом Оружаних снага БиХ, коју је на основу споразума уступило Министарство одбране БиХ. Уз механизацију, са својим ресурсима уз овај пројекат вриједан 1,2 милиона марака, стала је општина Фоча и домаћи рафтери.

Управо ће највећу предност и бољитак од новог пута имати рафтери , који су још 2007. године иницирали његово проширење и уређење.

-Ми смо презадовољни јер нам пут сада коначно омогућава да самостално идемо нашом територијом без икавих ометања и задржавања. Овај пут ће омогућити и адекватну контролу саобраћаја на води што је био недостатак раније, тако да ћемо у будућности моћи да пружимо и већи степен безбједност свих учесника на рафтингу-рекао је Мирослав Давидовић, предсједник фочанског Удружења рафтера.

Новоизграђени пут уз Тару прави је примјер партнерског односа ресорних министарстава, локалне заједнице и домаћих привредника. Општина Фоча из буџета је за овај пројекат издвојила 400 000 марака, ангажман инжењеријске јединице Оружаних снага коштао је око пола милиона , док су рафтери учествовали са 60 000 марака обезбиједивши смјештај и исхрану радника.

-Тако да смо сви заједнички урадили овај велики подухват и тиме, не само омогућили рафтерима да безбједно дођу на нашу обалу, већ смо отворили ово подручје, и тиме омогућили да се овај крај пољопривредно, туристички и у сваком другом погледу развија. Први пут је на ове просторе стигао пут, први пут су људи у могућности да аутомобилима силазе у град, да приближимо селу граду, а град селу, а осим тога и вриједност некретнина на овом подручју сада је вишеструко повећана-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Мјештанин овдашњег села Кољено, Глигор Топаловић, у својој седамдесет седмој години дочекао је да му поред куће пролаз пут. До Фоче је раније морао да пјешачи сатима шумским путевима, што је у зимским условима било неизводљиво. Један је од ријетких мјештана који није тражио никакву надокнаду за пролазак пута кроз имовину.

-Далеко ми је ближе и лакше сада. Драго ми је да сам коначно и ово дочекао, све се причало о томе, нисмо ни вјеровали, али ево завршено је. Ја нисам никада ни помислио да тражим надокнаду за пролазак дијела пута кроз моју ливаду, каква надокнада за нешто што враћа живот овдје. Ваљда дочекам да се и асфалтира овај пут-задовољан је Топаловић.

У наредној години, осим што ће пут да одржава, општина Фоча планира да уреди рафтинг дјелатност на овом простору.

-Сав приход који уберемо на овом путу, на којем ће се наплаћивати путарина, биће усмјерена на одржавање и даље уређење пута, јер нам је циљ да у коначници он буде и асфалтиран-рекао је Машић.

 

 

Поделите: