Search
Close this search box.

УСПЈЕШНО РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ “ЗАЈЕДНО ДО ПОСЛА”

У протекла четири мјесеца 30 радника из социјално угрожених категорија, међу којима је било и десет жена било је ангажовано на различитим пословима у оквиру пројекта “Заједно до посла”, који је успјешно реализован у Фочи.

Циљ пројекта је да се осигура привремени посао незапосленим особама из социјалних угрожених категорија, те расељеним особама и повратницима, који немају запослење дуже од 12 мјесеци.

Радници су били ангажовани на пословима чишћења и уређења обала ријеке Дрине и Ћехотине у градској зони, те уређењу паркова и других јавних зелених површина , као и одржавању цвијећа на јавним површинама.

-Захваљујући активностима у оквиру овог пројекта у Фочи, незапослене особе које дуго чекају на посао, имале су прилику добити привремено запослење и остварити одређен приход, што ће доприњети економском оснаживању њихових домаћинстава-рекао је Исмар Ћеремида, координатор за економски развој ЛИР пројекта.

У општини Фоча кажу да је овај пројекат у потпуности испунио сва очекивања, а да су сви учесници остварили свој интерес.

-Локална заједница је добила чисте и уређене обале ријека и зелене површине, а ангажовани радници су четири мјесеца имали редовне плате-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Истакао је да су имплементатори на најбољи начин утрошили средства, те изразио наду да ће се сличан пројекат јавних радова реализовати и наредне године.

“Заједно до посла”, је један од пројеката јавних радова који су изабрани у оквиру пројекта „Локални интегрисани развој“ (ЛИР) коју примарно финансира Европска унија (ЕУ), а проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини (БиХ). Вриједност пројекта “Заједно до посла” износи 75.300 КМ, а из средстава ЛИР пројекта је инвестирано 49.700 КМ, док је општина Фоча учествовала са 25.600 КМ.

Пројекти јавних радова реализују су у пет јединица локалне самоуправе у БиХ,  а осим Фоче, укључени су и пројекти запошљавања у Горажду, Орашју,  Сребренику и Жепчу. Ових пет пројеката ће омогућити запошљавање скоро 160 социјално угрожених особа у 2017. години, а њихова укупна вриједност  је 380.000 КМ.

 

Поделите: