Search
Close this search box.

НАЧЕЛНИК ФОЧЕ ПРИМИО ТАЛЕНТОВАНОГ ИНФОРМАТИЧАРА ДИМИТРИЈА ДОБРОТУ

Општина Фоча наставиће да помаже и подржава талентоване ученике који су најбољи амбасадори ове локалне заједнице, али и цијеле РС, речено је на данашњем пријему ученика првог разреда фочанске гимназије, Димитрија Доброте код начелника Фоче, Радисава Машића. Младом таленту који ће као једини из РС, са још троје другара, учествовати у бх. тиму на Првој европској јуниорској олимпијади из информатике у Софији,уручена је и новчана награда.

Цијела локална заједница стала је уз Димитрија Доброту пред одлазак на Европску олимпијаду.

-Мени је стварно драго што ме подржава читава општина и начелник, и то ми је велики подстрек за одлазак у Софију и наставак мог даљег школовања и стицања знања и вјештина-рекао је Доброта.

На недавно одржаном Државном првенству из информатике за основце у Сарајеву Димитрије је освојио треће мјесто, што га је директно пласирало на Олимпијаду, на којој поред БиХ, учествују јуниори из 21 земље Старог континента.

Сјајна знања из програмирања и алгоритамског рјешавања проблемских задатака Димитрије је показао још као основац. Током деветогодишњег школовања у ОШ „Свети Сава“ истицао се у природним и друштвеним наукама, на такмичењима али и у ваннаставним активностима. Тако је и овај успјех започео као ученик деветог разреда .

-Димитрије је наш ђак генерације у прошлој школској години. На такмичење је кренуо као наш ученик завршних разреда и ево пласирао се до европског такмичења, иако је већ сада ученик гимназије. Ми смо срећни и поносни јер је лијепо имати оваквог ученика који је примјер свим ђацима да се може успјети и да треба тежити томе-рекла је Јелена Чанчар, директор ОШ „Свети Сава“.

Димитријев успјех препознаје и општина Фоча, која ће настојати да помаже најбоље ученике и да их афирмише како би своје знање примјенили у пракси.

– Очекујемо да ће наш ученик на овом европском такмичењу постићи добар успјех и да ће то бити подстрек и другим малдим талентима да крену његовим стопама. Честитам и њему и његовим родитељима и наставницима на овом успјеху, а  ми ћемо увијек подржавати и помагати младе таленте-рекао је Радисав Машић, начелник  Фоче.

На Европску олимпијаду у бугарску престоницу Софију Димитрије путује сутра. Преостаје му да до 13.септембра, до када траје такмичење,  програмерске вјештине укрсти заједно са колегама из Ф БиХ , Аленом Хоџићем, Адмиром Затегом и Ханком Горалијом, те да заједно остваре добар резултат.

Поделите: