Search
Close this search box.

МОГУЋА САРАДЊА ФОЧЕ И ИНДИЈЕ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ И ПРИВРЕДЕ

Манифестација Дани Индије која ће богатим програмом представити ову земљу биће одржана наредне године у Фочи, а осим сарадње на културном  плану, сагледаће се и могућности за конкретнију сарадњу индијских предузетника са локалним и предузетницима у РС и БиХ, договорено је на састанку нерезидентног амбасадора Индије у БиХ Рахула Чабре са начелником општине Фоча Радисавом Машићем.

Индија је заинтересована за сарадњу са БиХ и Републиком Српском, највише у области културе, туризма и привреде. Поред Сарајева, Мостара, Бањалуке, своју богату културу представиће догодине и у Фочи , на Свјетски дан јоге који се традиционално обиљежава у јуну, каже амбасадор Рахул Чабра.

-Подаци показују да све више људи из Индије посјећује БиХ, а такође доста људи из Бих долази у Будимпешту, гдје је наше сједиште, те стога нам је циљ да сарадњу у БиХ , осим градова Сарајева, Мостара и Бањалуке, проширимо и на друге градове и општине. У наредном периоду успостављамо сарадњу са градом Требињем, преко трговинске коморе, а сарадњу желимо и са Фочом-рекао је Чабра.

Истиче да постоје потенцијали за значајно унапређење међусобне сарадње двије земље на привредном плану.

-Најбољи начин је да учествујемо у заједничким трговинским сајмовима, јер се на тај начин најбоље и повезујемо. У Њу Делхију се сваке године одржава централни бизнис форум на којем учествује и БиХ, а охрабрићу привреднике из Фоче да учествују заједно са бх.привредницима, које делегира Сарајево, да и они узму учешће на овом форуму-рекао је индијски амбасадор.

Нагласио је да Индија биљежи вртоглави раст економије и препоручио домаћим предузетницима да искористе такве прилике.

Сада је прави тренутак да се привредници из БиХ и РС повежу са привредницима из Индије-нагласио је Чабра.

Општина Фоча спремна је за сарадњу са Индијом и на туристичком плану, док је за привредну сарадњу неопходно увезивање фочанских привредника на републичком и државном нивоу, рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

-Конкретни кораци који смо договорили је сарадња у области културе, и то ћемо реализовати, а када је ријеч о  економији њихова интересовања углавном су оријентисана на већу производњу и веће капацитете, тако да су шансе РС и нас на том плану удруживање наших произвођача и заједнички пласма на том тржишту-рекао је Машић.

Индијски амабасадор током дводневне посјете Фочи обићи ће туристичке потенцијале ове општине, прије свега подручје НП “Сутјеска”, и друга природна и културно-историјска богатства овог краја.

Поделите: