Search
Close this search box.

ИНТEНЗИВНИЈА САРАДЊА КРОЗ РЕГИОНАЛНИ СТАМБЕНИ ПРОГРАМ

Представници Владе Црне Горе, Католичког сервиса за помоћ (ЦРС) и Општине Фоча разговарали су јуче о Регионалном програму стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица и активностима на спровођењу овог пројекта у Босни и Херцеговини.

Начелник општине Фоча, Радисав Машић, упознао је представнике црногорске Владе и ЦРС-а о пројектима стамбеног збрињавања избјеглих и расељених, али и социјалних категорија на подручју ове локалне заједнице.

-Циљ нам је размјена искустава везаних за стамбени смјештај породица које су у категорији социјалног. Ми у Фочи имамо три стамбена објекта изграђена за лица из социјалних категорија. Причали смо о нашим искуствима, чули смо каква је њихова пракса и радимо на томе да усаглашавамо позитивна искуства и да унаприједимо овај систем стамбеног збрињавања-рекао је Машић.

Активности везане за Програм стамбеног збрињавања у Србији обухватају и пружање бесплатне правне помоћи свим расељеним и избјеглим лицима са подручја Босне и Херцеговине, Хрватске и Косова.

-Ово је једна од наших важних активности у склопу које смо позитивна искуства и добре праксе  Босне и Херцеговине покушали и успјели да пренесемо великим дијелом да буду примијењене и у Црног Гори гдје је такође почела изградња стамбених објеката кроз Регионални стамбени пројекат-казао је Дино Мујановић, руководилац пројекта за подручје Србије и Црне Горе.

У Босни и Херцеговини је кроз Регионални стамбени програм до краја прошле године изграђено 118 кућа, а у овој години планирана је обнова и изградња 994 стамбене јединице, док њих 830 треба да буде усељено у првој половини 2018. године .

На састанку је било ријечи и о даљој регионалној сарадњи везаној за рјешавања овог питања.

-Размијенили смо искуства и детаље даље сарадње на регионалном нивоу. Представили смо примјере добре праксе и оно што ћемо убудуће радити заједно и наставити заједно велики донаторски програм који је почео прије пет година . Ово је програм трајног рјешавања питања расељених  интерно расељених кроз изградњу готових, обнову постојећих кућа, обнову кроз признавање станарских права уз подршку државе у којој су се лица опредијелила да живе-рекла је Будимирка Ђукановић, државни координатор Регионалног стамбеног програма из Министарства рада и социјалног старања Владе Црне Горе.

Ђукановићева је навела да је укупна врједност Програма за Србију, Босну и Херцеговину, Црну Гору и Хрватску око 584 милиона евра.

Поделите: