Search
Close this search box.

БОЛНИЦА ФОЧА: ПУШТЕНИ У РАД НОВИ УРЕЂАЈ ЗА МАГНЕТНУ РЕЗОНАНЦУ И ДИГИТАЛНИ РЕНДГЕН

Центар за радиолошку дијагностику Универзитетске болнице Фоча од данас је богатији за савремену магнетну резонанцу и дигитални рендген апарат који су значајан допринос у унапређењу дијагностичких могућности и лијечење пацијената из свих крајева РС и БиХ. Савремену опрему, чија је вриједност око три милиона марака, обезбиједила је Влада РС, а у наредном периоду планирана су нова улагања за опремање болнице и њено унутрашње уређење.

Кроз сарадњу са ресорним министарствима и Владом РС, Универзитетска болница Фоча, у којој се годишње лијечи више од 13.000 пацијената из свих крајева БиХ и која је наставна база Медицинског факултета, постаје све препознатљивија здравствена утанова у Српској по квалитету услуга и здравственог кадра.

Томе у многоме доприноси осавремењивање медицинске опреме, каже директор болнице Вељко Марић.

-Овим апаратима ојачали смо радиолошку службу и то је веома значајано за нас, а све у циљу боље дијагностике и лијечења пацијената РС, јер ми лијечимо пацијенте из 49 градова Српске и шест кантона Федерације БиХ, па чак и пацијенте из Србије и Црне Горе-навео је Марић.

Додао је да се наставља опремање и модернизација ове установе, а међу првим новинама планирано је унутрашње опремање, савремена ангио сала, нови операциони блок  и Центар за васкуларну хирургију

-Предсједник РС је иницирао те пројекте, ресорни министар сагледао могућности и подржао и остаје само за наредни период да идемо са реализацијом. Ми имамо добро развијену васкуларну хирургију, коју ћемо додатно опремити и за ендоваскуалрну хирургију, како наши пацијенти не би били приморани да иду на лијечења ван Српске и како би сав новац остајао у систему здравствене заштите, што је интенција и Владе РС и свих нас у здравственом сектору –  рекао је Марић.

Министар здравља и социјалне заштите РС рекао је да је фочанска болница са новом опремом добила много бољу дијагностику, те да је међу првима у Српској по квалитету васкуларне хирургије.

-Подршка Владе РС и министарства овој установи је неупитна и биће настављена у наредном периоду, а драго ми је да је овдје створен квалитетан кадар и стручњаци разних области коју могу да уведу нове и дијагностичке и савремена процедуре лијечења. Овдје мора да се формира један посебан Центар за васкуларну хирургију јер је Фоча број један у Српској по томе и ту ћемо уложити потребан новац за набавку опреме-рекао је Богданић.

Осим ресорног, подршка болници у Фочи стиже и од Министартсва породице, омалдине и спорта РС.

-Министарство је недавно донирало фочанском породилишту 20 000 марака за набавку кревета за породиље и бебе, а за наредну годину планирам да се за ову установу набави спироергометар, то је апарат који служи за прегледе спортиста, али и свих апцијената који имају проблеме са астмом и бронхитисом-рекла је Јасмина Давидовић, ресорни министар.

Улагања у болницу поздрављају и пацијенти који се лијече у овој здравственој установи. Истакли су да је љубазност особља и квалитет услуга на високом нивоу.

Влада РС обезбиједила је и четири милиона марака за потпуну реконструкцију Универзитетске болнице Фоча у оквиру пројекта “Енергетске ефикасности јавних зграда у РС”, што је највеће улагање у ову здравствену установу за шест деценија колико постоји. У оквиру прве фазе, реконструисана је столарија, фасаде  и кров, на објекту поликлинике и главне зграда ове здравствене установе, као и систем гријања, док ће у другој фази, чија је реализација у току и преосталих пет павиљона болнице добити нови изглед. Подршку пројекту пружила је и општина Фоча.

-Ми смо подржали и тај пројекат, као и друге пројекте које реализујемо у сарадњи са Владом РС у Фочи. Поред болнице, енергетску ефикасност спровешћемо и у овдашњем Средњошколском центру, а план је да то приширимо и на друге установе у Фочи-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Болница у Фочи располаже са 220 кревета, 400 запослених, а укупан буџет ове здравствене установе је 15 милиона марака.

 

 

 

Поделите: