Search
Close this search box.

“ФУДБАЛ ФРЕНДС” УЧИ МЛАДЕ ИГРАЧЕ ПОШТОВАЊУ ПРОТИВНИКА И ФЕР ИГРИ

Успјех у фудбалу сваког играча зависи од тога колико од малих ногу добија подршку од родитеља, тренера и саиграча, околине, и на томе врхунски клубови треба да раде од самог почетка, да свим играчима усаде не само самопоуздање, него и повјерење, фер плеј и поштовање и друштвену одговорност што чини основу за успјех. Фудбал може много, а са овим претпоставкама може све. Ово су основне поруке округлог стола, пратећег садржаја Тринаестог Фудбал френдса који је одржан у Фочи.

„Фудбал френдс“ у Фочи осим што је година препознатљив по квалитетном фудбалу, дружењу и пријатељству младих нада из региона, остаје упамћен сваком играчу по фер плеју и међусобном поштовању и уважавању. Управо је потез играча Црвене звезде, који је избацио лопту у аут када се повриједио играч вјечитог противника, млади фудбалер Партизана, наишао на одушевљење како публике тако и свих учесника престижног турнира. То је, према ријечима Владимира Борковића познатог доктора спортске психологије, посебност овог турнира и оно што играчима остаје усађено као звијезда водиља у даљој каријери.

Борковић, који је био дио стручног штаба младе репрезентације Србије када су се прије двије године окрунили титулом првака свијета, сматра да је основна идеја сваког фубласког клуба да пронађе начин како да играчи извуку свој максимум.

-Управо то ми покушавамо да пренесемо фудбалерима и фудбалеркама да у сваки тренинг и однос који имају са људима дају себе максимално, а тај максимум претпоставља да ће се постићи резултат, не само у фудбалу већ и у животу уопште. Знам многе фудбалере из репрезентације који су у Фочи играли турнир раније, попут Гаћиновића, Грујића, који памте овај  град и турнир по духу толеранције, пријатељства и фер плеја и који то послије причају својим саиграчима и кроз та искуства развијају додатни фер плеј и колективни дух и зато су, између осталог, и били прваци свијета-истакао је Борковић.

Направити од младих играча добре људе и још боље спортисте управо је дугогодишња мисија Омладинске школе фудбала црвено-белих.

– Ми увек тражимо најталентованије играче, имамо добру скаутску службу, наши тренери воде бригу од дечацима и трудимо се да направимо добре играче и људе, мали број њих, нажалост, може да живи од фудбала, а већи број мора да се посвети школи и да буду добри и честити људи у друштву-рекао је секретар школе Дејан Цветковић.

Учесници округлог стола већ тринаест година у Фочи размијењу искуства у организацији омладинских школа, међусобно сарађују, али и преносе став на младе генерације да материјални статус и популарност нису примарни циљеви фудбала.

-Зато ово треба одржавати и даље, ми сви скупа требамо да се одазивамо на овај турнир, дати подршку организатору, јер је ово једна феноменална ствар за све нас тренере и за играче и за све људе у спорту којима ногомет нешто значи-сматра тренер ХНК „Ријека“ Ренато Пилиповић.

Регионална, међуентитеска и међународна сарадња циљеви су  “Фудбал френдса”, које више од деценију успјешно реализује општина Фоча уз подршку ресорног министарства, фудбалских савеза РС и ФБиХ.

-Општина Фоча у овај турнир улаже много, ми сваке године окупимо најбоље играче са простора бивших југословенских република и ево тринаест година овдје није било ниједног инцидента. Толико већ доказујемо оно што је најбоље у фудбалу и због тога очекујемо и већу подршку за овај турнир-рекао је Радисав Машић, начелник општине и предјседник ОО турнира.

Уврштавајући “Фудбал френдс” у календар манифестација од посебног значаја за РС, квалитет турнира препознаје и ресорно министарство:

-Турнир је подигнут  на виши ниво у сваком погледу, а и финансијски, прошле године издвојили смо 20 000 марака, толико ћемо и ове године, а размотрићемо и друге облике подршке Фочи-рекла је Јасмина Давидовић, министар породице, омладине и спорта РС.

Најбоље утиске из Фоче понијеће и шеф Канцеларије Савјета Европе у Босни и Херцеговини Драгослав Штефанек, који је округлом столу најавио и могућност европске подршке “Фудбал френдсу”:

-Први пут сам у Фочи на овом турниру и веома сам одушевљен. О свему што сам видио упознаћу своје надлежне у Савјету Европе у Стразбуру и сматрам да постоје добре шансе да Савјет подржи и требало би да подржи овај пројекат, зато што овдје није само ријеч о спорту и игри, већ се ради о једној значајаној социјалној инклузији различитих људи из различитих земаља, о одличној међусобној сарадњи у региону, а то је управо оно што и јесте у средишту Савјета Европе-рекао је Штефанек.

Уз жељу, вољу, организацију и подршку фудбал може много, а није случајно да је најважнији мост међу људима и универзални свјетски језик, истиче идејни творац Фудбал френдса и предсједник истоимене београдске Асоцијације, Зоран Аврамовић:

-Имамо много примјера свуда око нас да фудбал може много, а један од примјера је и овај турнир који већ тринаест година постоји и живи и покушава са “малим фрагментима” и “малим причама”  пробуди идеју код многих људи, који се кроз фудбал и игру разумију, јер је фудбал заиста универзални језик свих нас-рекао је Аврамовић.

Са округлог стола у Фочи поручено је да млади људи треба да слиједе своје снове, да оно што остаје изван фудбала јесте оно највриједније у игри, а то су пријатељство , дружење, успомене које их везују. Доказ за то је “Фудбал френдс” у Фочи, који је већ годинама много више од игре.

 

 

Поделите: