Search
Close this search box.

ПЕТ СТОТИНА ФРАНЦУСКИХ АВАНТУРИСТА СТИЖЕ У ФОЧУ

Општина Фоча ће и овог љета бити домаћин пет стотина младих Француза који ће са 150 пежо 205-ица, на путу кроз Европу, коначити у јединственом амбијенту  НП „Сутјеска“ на подручју ове локалне заједнице. Прошлогодишње импресије које су понијели са истог пропутовања кроз Фочу, младе Французе, чланове организације „Јуроп реид“, ове године враћају у већем броју, па ће француска посада 4.августа још једном сагледати све љепоте ове општине.

Из земље моде, вина и сирева француска посада кренуће 29.јула и планирају да за 23 дана посјете 20 европских земаља. На тај списак и ове године уврстили су и БиХ, односно РС. Тако ће 4.августа допутовати на Тјентиште, гдје ће поставити кампове и за један дан уживати у јединственом амбијенту НП „Сутјеска“.

Циљ овог пројекта „Јуроп реид“ је упознавање различитих култура и обичаја Старог континета, каже један од организатора, двадесетпетогодишњи Џереми Блондин и истиче да очекују одличан боравак на Тјентишту:

-Враћамо се поново у Фочу са већом групом. Жељели бисмо да се проведемо као и прошле године, а иначе наш циљ је упознаваја различитих људи, пејзажа, природе. Прошле године смо прошли кроз Сутјеску, остали смо очарани, а драго нам је да ћемо овај пут боравити и одмарати на том дивном тихом, мјесту, гдје ћемо преспавати, обићи све дестинације и уживати у невјероватно лијепом пејзажу-казао је Блондин.

За угодан боравак гостију у Фочи побринуће се овогодишњи домаћини ТО Фоча и НП „Сутјеска“:

-Нама ово заиста много значи, а с обзиром да се ове године повећао број учесника , број аутомобила, да ова група прави изутетну видео промоцију и штампани промотивни материјал и самим тим што проносе одличне утиске овог краја, много доприноси укупној туристичкој промоцији овог дијела РС-рекла је Љепосава Ђајић, директорка ТО Фоча.

Французи ће имати прилику да на Тјентишту прошетају Долином хероја, сагледају природне љепоте најстаријег националног парка у БиХ и уживају у домаћој традиционалној кухињи.

-Тражили су да им понудимо аутохтона домаћа јела и производе, ми ћемо то и испоштовати, а сама чињеница да се нађете у центру њихове пажње, међу 20 европских земаља, сврстава нас на значајну туристичку љествицу Европе-рекао је Дејан Павловић, директор НП „Сутјеска“.

 

Прошле године 207 Француза у 65 аутомобила “пежо 205” стигли су у Фочу 5.августа.  Преноћили су под шаторима на стадиону у  насељу Доње Поље, а Туристичка организација ове општине дочекала их је богатом трпезом и концертом рок групе “Параноид”. Сама чињеница да се поново враћају у Фочу, ову општину сврстава у пожељу свјетску дестинацију.

-Ми смо почашћени њиховом посјетом и вјерујемо да ће ово допринијети развоју туризма, популаризацији природних и туристичких ресурса које имамо, а како и сами кажу, враћају се гдје им је лијепо, а наша обавеза је да будемо добри домаћини-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Организатори „Јуроп реида“  пропутовање Европом започели су 2014.године, када су са четири аутомобила први пут путовали Старим континентом. Из године у годину повећавају број учесника и број аутомобила, а за наредну годину најавили су да ће у Фочу стићи са 300 пежо 205-ица и чак хиљаду учесника.

Поделите: