Search
Close this search box.

У НЕДЈЕЉУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ 74.ГОДИШЊИЦЕ БИТКЕ НА СУТЈЕСЦИ

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС у и општине Фоча, у Долини хероја на Тјентишту, у недјељу 11.јуна биће обиљежене 74 године од славне Битке на Сутјесци.

Програм ће почети у 11.00 часова полагањем вијенаца на Спомен-костурницу, док је у 11.20 часова планирно обраћање званичника. Потом ће од услиједити пригодан културно-умјетнички програм, а затим и бесплатан ручак за посјетиоце.

За све грађане Фоче који желе да присуствују обиљежавању најславније битке на Тјентишту биће обезбијеђен бесплатан аутобуски превоз.

Заинтересовани треба да се пријаве у шалтер сали Општине, најкасније до петка 9.јуна, до 15 часова-саопштено је из општине Фоча.

Битка на Сутјесци или Пета непријатељска офанзива је назив који је у југословенској историографији одомаћен за операције кодног назива “Шварц” /”Црно”/ њемачких трупа у љето 1943. године.

Циљ ове операције било разоружање четника и уништење оперативне групе НОВЈ. Операција је имала двије етапе – разоружање и распуштање четника /и ликвидацију штаба Драже Михаиловића/, и уништење оперативне групе НОВЈ.

Борбе су почеле 15. маја, концентричним наступањем против главнине снага НОВЈ на простору Санџака и сјеверне Црне Горе, а завршиле се 15. јуна 1943. године пробојем обруча и пробојем главнине снага НОВЈ у БиХ.

И према обиму и броју погинулих војника, Битка на Сутјесци била је највећа до тада предузета операција на простору Југославије. Битка на Сутјесци постала је због тога симбол изузетног пожртвовања, храбрости и моралне чврстине у најтежим искушењима.

Поделите: