Search
Close this search box.

ОТВОРЕНА ОБНОВЉЕНА ЦАРЕВА ЏАМИЈА

У присуству бројних вјерника, домаћих и страних званичника у Фочи је свечано отворена обновљена Царева џамија. Богомоља изграђена 1501. године срушена је у протеклом рату.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић истакао је да је главни позив вјере међусобно упознавање људи, како би свијет постао пространа кућа за све.

-Различитости, мноштво раса, нација, култура и цивилизација нису омашка историје, већ истински дар Божије мудрости да живот учини богатијим у његовој различитости. Свако насиље над том различитости јесте у исто вријеме покушај негирања тог Божијег наума-навео је Кавазовић.

Старјешина храма Светог Саве из Фоче, Ненад Тупеша у име СПЦ, рекао је да је обнова богомоље, велика радост сваког вјерника, без обзира на његову вјероисповијест.

dzamija-slika-3

Бошњачки члан Предсједништва, Бакир Изетбеговић нагласио је да је однос према богомољама других, и хришћанима и муслиманима, мјера поштовања, али и самопоштовања.

Обнова Цареве џамије, у коју је уложено готово милион и по марака, почела је 2013. године.  Финансирана је прилозима вјерника и донатора. Велику помоћ пружила је Влада Турске преко агенције Тика.

На свечаности је говорио и потпредсједник Владе Турске Вејси Кајнак, а присуствовао је и турски амбасадор у БиХ Халдун Коч.

Након церемоније и молитве у џамији, представници турске Владе заједно са Изетбеговићем посјетили су начелника општине Фоча Радисава Машића, са којим су разговарали о стању и квалитету живота у овој локалној заједници.

dzamija-slika-5

У Фочи је у току и обнова Алаџа џамије, која је саграђена половином 16. вијека и представљала је споменик оријенталне културе на Балкану.

 

Поделите: