Search
Close this search box.

ДОРАДИТИ КРИТЕРИЈУМЕ ЗА РАСПОДЈЕЛУ ОБЛОВИНЕ У СКЛАДУ СА ПОТРЕБАМА ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА

Од постојећих критеријума за расподјелу обловине, којима нису задовољни прерађивачи са подручја Старе Херцеговине и Сарајевско-романијске регије, неће се одустати, али ће у другој половини године бити дорађени узимајући у обзир потребе локалних заједница у којима је прерада дрвета основа за развој.

Истакнуто је ово на састанку представника Министарства пољопривреде, шумарства и водпривреде РС, руководоства Шума Српске, начелника Фоче, Калиновика, Рогатице и Чајнича и представника шумских газдинстава и дрвопрерађивача из ових општина, који је одржан у Фочи.

Горан Зубић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС рекао је да ће се критеријуми дограђивати „у ходу” те да је потребно на неки начин извршити категоризацију општина у којима су шумарство и дрвопрерада основ живота у односу на друге општине које су развијеније и  имају друге привредне гране.

-Уговори су према постојећим критеријумима већ потписани за првих пола година, тако да је нове приједлоге потребно искристализовати до друге половине године када ће бити потписивани нови уговори-рекао је  Зубић.

Према ријечима Риста Марића, генералног директора Шума Српске газдинства са подручја Романије и Подриња више рачуна водиће о локалним прерађивачима, како би количине које не могу преузети други прерађивачи преусмјеравали онима којима недостају, без обзира на уговорене количине.

Представник Удружења дрвопрерађивача Фоче Миливоје Вилотић истиче да су према постојећим критеријумима, који су ове године промијењени, фочански прерађивачи ускраћени за готво 50 одсто сировине.

-Ја бих са овом количином вјероватно завршио производњу до септембра и дошао у ситуацију да отпуштам раднике, што никоме не иде у прилог-навео је Вилотић.

Мада је, како каже, остало недоречено колико ће им се повећање количина обловине одобрити, Вилотић је нагласио да је оптимиста након овог састанка.

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да су четири општине изнијеле заједнички став да би заштитили домаће прерађиваче.

-Дрвопрерада је носилац развоја овог подручја и због тога су специфичности на које смо укатзали вриједне пажње и радује нас да је то један од закључака који ће утицати на измјену криотеријума. Договорили смо се да начелници општина ове регије имају већа овлашћења када се ради о расподјели шумских сортимената и да заједно са директорима шумских газдинстава воде рачуна да домаћи дрвопрерађивачи добију довољне количине-рекао је Машић.

Поделите: