Search
Close this search box.

МАЛА ХЕ ГОВЗА 1 УСКОРО У РЕДОВНОЈ ПРОИЗВОДЊИ СТРУЈЕ: ГОДИШЊИ ПРИХОД ОПШТИНИ 100 000 КМ

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске одржала је у Фочи јавну расправу о нацрту дозволе за производњу електричне енергије бањалучког предузећа Електрос у Малој хидроелектрани “Говза Б-Г-1” на истоименој ријеци у Јелечу код Фоче.

Максимална инсталисана снага ове проточне електране са двије турбине, која је у априлу прошле године пуштена у пробни рад, је 4,9 мегавата.

Један од власника “Електроса” Брацо Ступар каже да ће ова електрана убрзо добити дозволу и сертификат и да ће у априлу или мају кренути у редовну производњу.

-Према пројектној документацији, годишње би требало да производи 22 милиона киловатчасова електричне енергије, што је отприлике довољно за читаву Фочу, а вријеме ће показати колико ће имати воде и колику прозводњу ће остваривати. У градњу је уложено од 12 до 13 милиона марака и тренутно запошљава пет радника-рекао је Ступар.

Он је објаснио да концесиона накнада износи пет одсто од укупних прихода од производње струје, те да се од накнаде, коју убира ресорно министарство, 80 одсто средстава слијева у општински, а 20 одсто у републички буџет.

-Годишња концесиона накнада требала би да износи најмање 100.000 марака-рекао је Ступар.

Начелник општине Фоча Радисав Машић је рекао да је све што је овом инвестицијом планирано завршено на вријеме.

-Она је већ сада запослила пет људи, а од концесионе накнаде у нашем буџету очекујемо 100.000 марака годишње, што је за нас врло значајно, тако да са радошћу очекујемо почетак градње и других хидроелектрана на подручју наше општине. Једна од њих такође се гради у Јелечу и према динамици радова мислимо да ће у овој години бити завршена-рекао је Машић.

Поделите: