Search
Close this search box.

УСВОЈЕНА СТОПА НА НЕПОКРЕТНОСТИ 0,12 ОДСТО

Стопа пореза за опорезивање непокретности на подручју општине у 2017. години износи 0,12 одсто од процијењене вриједности за све непокретности, изузев за непокретности у којима се обавља производна дјелатност, за које је утврђена стопа од 0,10 одсто, одлучено је на сједници СО Фоча.

У односу на 2016. годину, када је износила 0,125, општа стопа је смањена за 0,005, док је за производне непокретности остала на истом нивоу.

Приједлог одборника опозиционих СДС-а и НДП-а да се стопа за производне непокретности смањи на 0,08 одсто, уз образложење да би на тај начин локална управа показала спремност да олакша пословање привредницима и да створи повољан амбијент за привлачење инвеститора, није добио потребну већину гласова.

Било је и приједлога, и скупштиснке већине и опозиције, да се повећа стопа за производне непокретности у којима је производња обустављена, те да се ураде диференциране стопе за стамбене и пословне просторе, попут кладионица, али се о њима парламент није изјашњавао.

Предсједник комисије која је припремила одлуку о утврђивању стопе пореза на непокретности Драгица Кулић истакла је да је у прошлој години буџетом општине било планирано 280.000 КМ прихода по овом основу, а да је остварено 297.000 КМ.

-За 2017. годину, планирано је 330.000 КМ прихода од пореза на непокретности- рекла је Кулићева.

Претходно је усвојена одлука којом је одређена вриједност непокретности по метру квадратном у градским и ванградским зонама, на основу које се утврђује порез на непокретности.

Поред осталог, дефинисано је да се вриједност метра кавдратног стана у граду креће од 1.300 марака у екстра зони до 800 марака у четвртој зони, вриједност метра квадратног куће од 1.200 до 700, пословног простора од 1.600 до 800 марака, а грађевинског земљишта од 100 до 10 КМ.

На сједници је усвојена одлука о расписивању конкурса за избор три члана Општинске изборне комисије, а одборници су покренули и више иницијатива, између осталих, иницијативу о изради социјалне карте општине, формирању привредног савјета и обнављању спортске манифестације одржавања ноћних трка.

Поделите: