Search
Close this search box.

ВАНВРЕМЕНСКЕ ЉЕПОТЕ ПРИРОДЕ КРОЗ ОБЈЕКТИВ РАДОЈИЦЕ ЋОСОВИЋА

 

Прва самостална изложба фотографија аутора Радојице Ћосовића из Фоче, од којих су многе обишле свијет, отворена је у Галерији фочанског Центра за културу и информисање. Пред бројним посјетиоцима Ћосовић је крунисао своју дугогодишњу љубав према свјетлописању, обогаћујући културни живот Фоче и Јануарске свечаности.

Зору изнад Шћепан Поља, јутро над Маглићем и Волујаком, Зеленгору с прољећа, рађање цвијећа испод сњежног покривача, многи прижељкују да угледају и доживе. Ипак, само ријеткима полази за руком да опазе и искусе ове јединствености. Овакве тренутке изван времена, спретношћу, прецизним око, кроз објектив, запечатио је познати фотограф Радојица Ћосовић и несебично их даровао бројној фочанској публици.

Двадесет седам изузетних и ријетких фотографија на којима доминирају природне љепоте Фоче рефлектује оно што лежи у фотографу и потврђује да је најбитнији дио апарата она компонента која се налази пар центиметара иза њега.

Годинама уназад тако су настајале Ћосовићеве фотографије које приказују све висове и долине у којима се обрео, све људе које је сретао и све моменте које је доживио, што на посмтараче оставља јак утисак уз жељу да је неопходно што чешће дозволити да слике проговоре:

-Треба више оваквих изложби у Фочи која се стварно може похвалити јединственом природом, а ове фотографије свједоче да је у њих уложено много труда и рада. Дивно и фасцинантно-истиче Фочанка, Биљана Драгичевић.

Радојица Ћосовић фотографијом се почео бавити још као младић, а природне љепоте Зеленгоре, Маглића, Волујака биле су и остале његова главна инспирација. Добитник је многобројних награда и признања, а његове фотографије објављиване су у престижним међународним и домаћим публикацијама у посљедњих тридесет година.

-Свака фотографија је за себе прича, а да би се та прича испричала, неопходно је ухватити моменат на вријеме, бити ту у том трену, свједочити приказано, а има и оних које се могу направити у сред дана. На овако богатом крајолику мало када се може погријешити, а да се не направи добра фотографија, иако треба много времена провести, ја сам поприлично лијепих година оставио да бих направио овакве фотографије које сам изложио, јер је свака слика изискивала пуно времена и чекања да настане нешто попут овога-рекао је Ћосовић.

Поделите: