Search
Close this search box.

УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ КУЋА ЗА ШЕСТ РАСЕЉЕНИХ И ПОВРАТНИЧКИХ ПОРОДИЦА

Представници аустријске невладине организације “Хилфсверк” и општине Фоча уручили су данас кључеве новоизграђених кућа за шест повратничких и расељених породица на подручју ове општине. Изградња стамбених објеката са свом пратећом инфраструктуром, чија је вриједност 235 000 марака, реализована је у оквиру пројекта “Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за спровођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума”.

dscn0223

Кључеве нове куће у фочанском насељу Шуковац добила је и Бошњакиња, седамдесетдвогодишња Сафета Турудић.

-Чекала сам двадесет година овај дан. Умеђувремену сам живјела у Сарајеву, ово ми значи више од живота, ја сам презадовољна и како је изграђено и како изгледа-задовољна је Турудићева.

Сузана Јашаревић, директорица аустријске организације “Хилфсверк” за БиХ  појаснила је да укупна вриједност пројекта “Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за спровођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума” 8,1 милион евра. Пројекат финансира Европска унија, а суфинансира и релизује УНХЦР у сарадњу са партнерима у десет општина и градова у БиХ.

-Данас смо предали шест кућа од укупно 22 објекта колико је изграђено у Фочи у протекле три године имплементације пројекта. Осим стамбених јединица обезбијеђени су и  грантови у области пољопривреде чија је вриједност 60 000 КМ, за петнаест породица које су радно способне, а нису били корисници других донација, проширени су производни капацитети једног предузећа и отворена два радна мјеста-рекла је Јашаревићева.

dscn0230

Кроз овај пројекат, али и кроз програме ресорних ентитетских министарстава, за повратнике и расељене у овој години на подручју Фоче укупно је изграђено 50 кућа. У општини кажу да сарадњу са партнерима настављају и у наредној години.

-Ми настављамо активности, с тим што ће у наредној години улога ресорних министарстава Федерације БиХ и РС, бити много значајнија. Ми смо већ договорили да у наредној години изградимо двије стамбене зграде, једна је намијењена за смјештај лица која се налазе у алтернативном смјештају у Миљевини и друга која ће бити за социјалне категорије, што је новина у нашој пракси. Осим тога догворили смо и да догодине изградимо још двадесет кућа за расељене и повратнике-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

kuce-6

Пројекат “Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за спровођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума” омогућио је свеобухватан приступ рјешавању проблематике најугроженије категорије повратника и расељених лица у БиХ, а осим у Фочи, проводи се и у Бијељини, Босанском Петровцу, Дервенти, Градишци, Маглају, Мостару, Приједору, Живиницама и Брчко дистрикту.

Поделите: