Search
Close this search box.

“ТРАЧАК НАДЕ” ПРЕРАСТАО У СЕРВИС ЦЕНТАР

Фочанско Удружење дјеце и одраслих са тешкоћама у развоју “Трачак наде” , захваљујући пројекту који са 50.000 КМ финансира УСАИД, од данас је Сервис центар за бесплатну подршку својим члановима.

Ово Удружење већ шест година, уз подршку локалне управе и бројних волонтера, прије свега студената Медицинског и Богословског факултета, дефектолога и логопеда, свакодневно пружа услуге особама са тешкоћама у развоју, борећи се за њихову интеграцију и равноправан положај у друштву, а сада је комплетирало тим стручњака.

Дефектолог, логопед, медицински техничар и први пут психолог у наредних годину дана радиће четири сата дневно са члановима “Трачка наде”, а њихове накнаде  финансираће УСАИД кроз Програм подршке маргинализованим групама.

Психолог Марица Бјелогрлић каже да ће Сервис центар пружати психо-социјалну подршку особама са тешкоћама у развоју, али, што је веома битно, и њиховим родитељима.

-Та подршка се огледа кроз савјетодавни рад индивидуалног и групног карактера, посебно кроз креативне радионице, које су најбољи начин каналисања негативне енергије и стресова, те стицања нових вјештина. Потребно је да они, прије свега, прихвате себе, да буду што више у комуникацији са другом дјецом, чиме стичу самопоуздање и осјећај припадности групи-објашњава Бјелогрлићева.

tracak-nade-3

Ранка Максимовић, чији је син Петар члан “Трачка наде”, каже да постојање овог Удружења највише значи дјеци која након завршене основне школе не могу да наставе школовање.

-Ово им је једино рјешење, јер овдје квалитетно проводе вријеме, а поред логопеда и дефектолога, сада су добили и психолога. Имају разне радионице, а често долазе и професори дефектологије на Медицинском факултету са својим студентима, тако да су се дјеца доста социјализовала-рекла је Максимовићева.

Члан Удружења “Трачак наде” Немања Секуловић истиче да му много значи да није код куће “затворен” и да на користан начин проводи вријеме.

 -Захваљујући овом Удружењу, друштво нас је прихватило да постојимо, да смо сви једнаки, да се дружимо и да нас не одбацују-прича Немања.

 “Трачак наде” тренутно окупља 55 чланова из Фоче и Чајнича, а његов сервисни центар је трећи у БиХ, послије Сарајева и Бањалуке.

-У Сервис центру радиће се и са родитељима, да и њима помогнемо, да их извучемо из куће, да све што их тишти подијеле са осталима и да им пружимо шансу да се друже. Надамо се да ће се након годину дана овог пројекта пронаћи и неко системско рјешење-рекла је предсједник Удружења “Трачак наде”, Јелена Вилотић.

Он је навела да се за шест година постојања Удружења доста напредовало у интеграцији дјеце у друштво.

-Када смо основали Удружење, били смо “неко тамо”, али сада већ можемо рећи да су дјеца прихваћена у свим сферама друштва и да су нашла своје мјесто у локалној заједници. Ми не одустајемо, радимо и даље да будемо прави дневни центар који ће моћи да пружи све видове услуга- навела је Вилотићева.

tracak-nade-radisav

Од свог оснивања, “Трачак наде” велику помоћ има од општине Фоча, која му је прошле године обезбиједила просторије, а сада их проширује, да би били задовољени услови пројекта.

-Ово треба да прерасте у трајно рјешење и општина ће помоћи у том правцу. Ако се обезбиједи трајни статус, биће веће и ангажовање са регије, постиће се цјелодневни боравак и стручни рад са дјецом, чиме ће и ефекти рада бити бољи-напоменуо је начелник општине Фоча, Радисав Машић.

Поделите: