Search
Close this search box.

ОТВОРЕНА “ФОЧАНСКА КУЋА”: БОГАТА ГАСТРО И ТУРИСТИЧКА ПОНУДА НА ЈЕДНОМ МЈЕСТУ

Традицонални пољопривредни производи, необичне рукотворине, природни чајеви и други производи од љекобиља, мириси и укуси фочанског краја убудуће ће бити доступни у продајно-промотивном објекту “Фочанској кући” која је данас званично отворила врата за све заинтересоване посјетиоце, пољопривредне произвођаче и туристе. Нови објекат смјештен је у једној од архитектонски најљепших грађевина на подручју општине “Дубровачкој кући”, која је за вријеме владавине Аустроугарске била једна од првих српских кућа надомак центра Фоче.

focanska-kuca-sl-4

Породица Бојане Владичић из Фоче већ четири године сакупља природно благо на обронцима Зеленгоре. Од љековитог биља израђују природне сапуне, креме, мелеме и уља, свакодневно проширујући малу породичну производњу. Очекују да ће им пут до тржишта и до све већег броја купаца олакшати и новоотворена “Фочанска кућа”:

-Мислим да ће то бити једна добра промоција и подршка свима нама-рекла је Владичићева.

focanska-kuca-sl-3

На једном мјесту биће доступна и богата гастрономска понуда овог краја. Слатке делиције, сокови и други производи од боровнице, златни сир фарме “Златни Бор” у истоименом фочанском селу, смјештеном на платоу кањона Таре, као и бројне друге слане и слатке посластице.

-У понуди је слатко од боровнице, ликери, пекмез од јабука, колачи и пите од боровница, крофне, погаче, и домаћи јегер од 32 траве-наводи Добринка Јеличић, један од произвођача.

focanska-kuca-sl-8

Оснивање “Фочанске куће”, чија је вриједност 18.850 марака, дио је пројекта “Побољшање приступа тржишту малих пољопривредних произвођача у БиХ и Египту”, који реализује италијанска организација “Оксфам”. Објекат  је дат на управљање Општој задрузи “Еко Фоча”.

-За почетак имамо доста добар број излагача, њих дванаест, а надамо се да ће у наредном периоду тај број расти, да ће бити још више пољопривредних произвођача, њихових производа , али и туриста-рекла је Весна Рашевић, директор Задруге “Еко Фоча”.

focanska-kuca-sl-7

У пројекту је учествовала и општина Фоча са 30 одсто средстава, док је остатак обезбиједио “Оксфам”.

-Ова кућа треба да буде окупља све произвођаче, купце, кориснике и тиристе, да се заједно промовише агротуристичка понуда и праве териоторијалне вриједности општине Фоча-рекла је Слађана Грујичић, програмска службеница у организацији Оксфам, канцеларија у БиХ.

-Сада је на потезу Еко задруга која има све предуслове да овај посао развија даље, она мора да има евиденцију свих пољопривредних произвођача са количинама које они могу да произведу и да обезбиједи да ти производи одавде нађу пут до тржишта. Ова кућа треба да служи и за друге сврхе, за организацију културних манифестација и других садржаја који могу да допринесу афирмацији Фоче-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

focanska-kuca-sl-1

Осим основне намјене “Фочанска кућа” ће бити и мјесто на којем ће посјетиоци добити информације о туристичкој понуди, смјештајним капацитетима и традиционалним манифестацијама, а објекат ће радити сваким радним даном.

 

Поделите: