Search
Close this search box.

ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ РАДИО ФОЧЕ

 

Тачност, истинитост, правовременост и непристрасност основне су смјернице рада јединог електронског медија локалног карактера на подручју општине Фоча, Радио Фоче,  који прославља 40 година постојања и рада.

Радио Фоча основана је 26. новембра 1976. године, никада за протекле четири деценије није прекинула свој рад и увијек је, и програмски, и кадровски и технички, испуњавала услове и критеријуме предвиђене за регистрацију медија.

Свој програм није прекидала ни током рата у коме је била поуздан и сигуран ослонац слушаоцима, који су путем овог гласила добијали најважније, провјерене и тачне информације, које су у том времену имале посебну, знатно већу пажњу.

Данас испуњава и посједује дугорочну дозволу за емитовање.У складу са техничким захтјевима програм се емитује на ултракратким фреквенцијама са предајника Кмур, тако да је квалитетан пријем програма омогућен на цијелом простору регије.

Свакодневно производи девет часова властитог програма посједује интернет и фејсбук страницу и сигнал на интернету, што омогућава слушаност широм свијета.

 Обиљежавање овог великог јубилеја почело је отвореним програмом и дружењем са слушаоцима, те свечаним пријемом за представнике јавног живота општине.

Уредник Радио Фоче Владимир Пантовић  нагласио је да се сигнал Радио Фоче, захваљујући интернету, чује широм свијета.

-Чинило се почетком 21. вијека да ће радио изгубити утакмицу у трци са интернетом и телевизијом. Међутим, нађе се увијек начина за радио, зато што је то медиј који је увијек први на терену, а поруке које добијамо од слушалаца показују да нас слушају Фочаци који живе у Норвешкој, Аустралији, Мексику, Француској и многим другим земљама гдје су отишли- рекао је Пантовић.

pantovic-i-masic

Начелник општине Фоча Радисав Машић, који је био дугогодишњи уредник и директор Радио Фоче, истакао је да је овај медиј први у много чему.

-Радио Фоча је увијек жељела да буде у служби слушалаца и та непристрасност да се буде увијек на лицу мјеста, да се информише објективно, да се издигне изнад дневно-политичке активности је главна карактеристика ове медијске куће. У трци са другим електронским медијима и друштвеним мрежама, Радио Фоча се једино може надметати својом објективношћу и истинским односом према информацијама које не смију бити обојене-рекао је Машић.

Он је нагласио да је Радио Фоча права мала школа новинарства, која је одшколовала генерације младих новинара, од којих су неки данас афирмисани уредници у великим медијским кућама, директори разних установа, а неки су у култури и привреди направили велике искораке.

Машић је поручио да је потребно наставити јачати Радио Фочу, која би требало да прошири и обогати програм новим садржајима, те да прошири круг сарадника за различите области живота, чиме ће се постићи и већа слушаност програма.

-Радио Фоча мора бити само боља и јача и на том путу и локална заједница ће јој пружити адекватну подршку- рекао је Машић.

radio-foca-650x488

Новинари, техничари, и сви који учествују у стварању радијског програма прилагодили су се новом дигиталном добу и изазовима које вријеме доноси.

– Трудимо се да будемо јавни сервис грађана, информишући их о дешавањима у општини и регији, али и настојећи да им помогнемо при рјешевању свакодневних животних потреба и проблема. Не деси се увијек, наравно, да сви проблеми буду ријешени, али свакако остаје осјећај да смо покушали и да ћемо наставити на томе да инсистирамо.  У малој средини у којој се сви мање-више познају тешко је увијек обезбиједити саговорника, јер се људи устежу или плаше да се не замјере неком свом блиском. Ипак,не одустајемо тако лако и трудимо се да се, ако ништа, о свему отворено прича, чиме се сигурно утиче и на већу јавност и одговорност надлежних-рекао је Игор Јанковић, дугогодишњи новинар на фочанском радију.

 

Поделите: