Search
Close this search box.

МЕДАЉЕ ЗАСЛУГА ЗА НАРОД ЗА 14 ПОГИНУЛИХ БОРАЦА ИЗ ФОЧЕ И ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

У Фочи су уручена постхумна одликовања- медаље заслуга за народ, за 12 погинулих бораца из Фоче и двојицу погинулих бораца из Источног Сарајева.

Поводом 15. септембра- Дана погинулих и несталих Републике Српске, указом предсједника Републике Српске Милорада Додика, у септембру ове године медаљом заслуга за народ постхумно је одликовано 140 бораца Војске Републике Српске за заслуге стечене у борби и за ослобођење Републике Српске.

Из Фоче су постхумно одликовани Миленко Јовановић, Данило Делић, Миладин Тодоровић, Драгослав Марковић, Милош Павловић, Миленко Вуковић, Миле Фуштар, Митар Скакавац, Тихомир Милановић, Саво Милановић, Драго Пљеваљчић и Влајко Голубовић, а из Источног Сарајева Драгомир Ђерић и Зоран Бубало.

Славица Продановић примила је признање за свог брата Тихомора Милановића, који је као војник ЈНА погинуо 2. августа 1992. године у Сарајеву.

-Мајка је стара, није могла да дође. Са великим задовољством се захваљујемо предсједнику Републике Српске, много нам ово значи-рекла је Продановићева.

Постхумно је одликован и Драгослав Марковић, брат Госпаве Чолаковић.

-Био је курир Војске Републике Српске. Погинуо је са 16 година-кроз сузе је рекла Чолаковићева.

У име предсједника Републике Српске, постхумна одликовања члановима породица уручио је предсједник републичке Организације породица погинулих бораца Недељко Митровић.

Он је подсјетио је да је 2012. године, поводом 20 година од настанка Републике Српске, договорено да се постхумно одликују сви борци који су погинули на ратишту.

-Свјесни смо да је то најкасније што се могло урадити. На овај начин желимо исказати најдубље поштовање према погинулим борцима и да се дјелимично одужимо за њихов допринос, а ваљда је живот највиши степен доприноса за неку идеју, а идеја је била стварање Републике Српске- рекао је Митровић.

Он је навео да ће наредних година постхумно бити одликовано више хиљада погинулих бораца.

Начелник општине Фоча Радисав Машић је, у обраћању породицама погинулих, рекао да је додјела одликовања знак да држава не смије да заборави своје хероје.

„-Треба да се сви осврнемо и кажемо да ли смо борачким породицама дали онолико колико смо могли и да ли смо помогли колико смо били дужни. И данас имамо још много примјера који нам не могу ићи на част, гдје нисмо урадили онолико колико смо били дужни и то је обавеза државе која је створена на темељима оних који су дали животе-рекао је Машић.

Поделите: