Search
Close this search box.

ВОДОСТАЈ ДРИНЕ У БЛАГОМ ПОРАСТУ

Водостај ријеке Дрине у Фочи иако је од јутрос био нижи за метар, поново је током дана почео да се повећава. Повећање водостоја услиједило је након што је Хидроелектрана “Пива” у Мратињу у сусједној Црној Гори јуче од седам часова ујутро поново покренула турбине, због чега је дошло до очекиваног новог таласа са Пиве и раста нивоа Дрине

– Иако је ниво Дрине јутрос био опао скоро за метар,од прије неких два сата ниво се опет повећава.Забрињавајуће су падавине које се најављују на подручје Црне Горе и Републике Српске-потврдили су у Општинском штабу Цивилне заштите.

У Одсјеку Цивилне заштите наводе  да на Хидроелектрани “Мратиње” раде три турбине са протоком воде од 210 метара кубних у секунди, због чега се талас са Пиве у Фочи почео повећавати.

 – Цијелу ноћ смо се борили да набујала Дрина не поплави Аква парк и у томе смо успјели, успостављањем контакта са надлежнима у Хидроелектрани “Мратиње”  кажу у Општинском штабу ЦЗ и додају да вјерују да ће сарадња остати на нивоу како би координацијом успјели да одрже ниво ријеке у кориту.

foca-drina

Подсјетимо – стање водостаја у Фочи синоћ је било критично. Вода је била дошла до саме ивице Аква парка, а више рафтинг кампова, узводно од Фоче, на Дрини и на Тари у Црној Гори је потопљено, као и камп у Патковини, низводно од града.

Општинска власт је алармирала све републичке и државне институције, као и надлежне у Црној Гори, тражећи да се заустави рад Хидроелектране “Мратиње”.

У Фочи је због кише дошло и до раста нивоа ријека Ћехотине и Бистрице, али нема опасности од изливања.

Поделите: