Search
Close this search box.

УМЈЕТНИЦИ ОБНАВЉАЈУ МУЗЕЈ

Прва аукцијска изложба умјетничких слика и графика чији приходи су намијењени обнови Музеја “Стара Херцеговина” отворена је синоћ у Галерији ове установе. Шеснаест умјетника из Канаде, Норвешке, Србије, БиХ и РС, поклонило је 19 одабраних радова у циљу продаје и прикупљања средстава за реновирање унутрашњости зграде Музеја.

Почетна цијена поклоњених слика  упола је мања од процијењене галеријске вриједности и креће се од 60 до 500 марака. Четири слике, чији су аутори Зоран Сувајац Зограф, Драго Ивановић, Његош Милетић и Бране Иконић, већ су прве вечери постале предмет аукције, која ће трајати до 31.октобра. Сви радови који не буду продати током аукције, биће изложени на трајној продаји у сувенирници Музеја, и продаваће се по галеријској вриједности.

Овом племенитом акцијом на најбољи начин доприноси се обнови установа културе, сматрају посјетиоци изложбе:

-Ово је фономенална замисао и одличан повод да се граду пруже културни садржаји, али и да се на јединствен начин помогне музеју, уколико буде добар одзив грађана, а ја се надам да хоће-сматра Слађана Поповић, једна од посјетилаца.izlozba-aukcija-3Акција је покренута на приједлог сликара Данила Ивановића поријеклом из Фоче, који живи и ствара у Норвешкој, а чијим стопама су кренули бројни локални и други сликари, чланови фочанског Удружења ликовних умјетника “Тон”, који су препознали важност рада музејских институција. Међу њима и Драго Ивановић са Пала, члан Удружења “Тон”.

-Углавном су то класичне технике уље на платну, акрилик на платну, графике, акварел. Задовољство нам свима причињава наш скроман допринос за реновирање музеја-рекао је Ивановић.

Музеј “Стара Херцеговина”, који у посљедње вријеме биљежи рекордне посјете, у овој години различитим садржајима обиљежава шест деценија постојања. У години јубилеја добио је нови изглед, замијењена је столарија, кров и уређена фасада, што су, уједно, и први инфраструктурни радови од оснивања. Обнову је финансирао Савјет министарар БиХ и општина Фоча, из које стиже увјерење да се на овоме неће стати, те да је сљедећи корак рјешевање система гријања у јединој установи културе на подручју регије.

-Овдје је ријеч заправо о простору културе у којем су смјештени три установе, Музеј који је регионалног карактера, Српска централна библиотека “Просвјета”, такође регионалног карактера, и локално позориште. Све ове установе су у згради која нема систем централног гријања, и због тога ћемо настојати да заједнички конкуришемо на све пројекте, а очекујемо и помоћ надлежних министарстава, како бисмо ријешили и тај проблем-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

4-1

Међу умјетницима који су се одазвали овој хуманитарној акцији нашао се и Ђуро Лубарда, синовац једног од највећих српских сликара 20.вијека, Петра Лубарде,  Зоран Сувајац Зограф, Владимир Милановић, Новица Крунић, Радмил Ковачевић, Бране Иконић, Драго Ивановић, Александар Крунић, Бојан Видовић, Радмило Марић, Ана Ћосовић, Ранко Ковач, Његош Милетић, Милена Ђуковић, Милијанко Михољчић и иницијатор,  Данило Ивановић.

Поделите: