Search
Close this search box.

“ЗЛАТНИ СИР” СВЕ ТРАЖЕНИЈИ ПРОИЗВОД ШИРОМ БИХ

Фарма „Златни Бор“, која се бави производњом сира на традиционалан швајцарски начин, за двије и по године, колико постоји, показала је како се пољопривреда у РС може развијати другачијим приступом и како се у условима, које је природа подарила, за кратко вријеме може постићи бренд. У прилог томе свједочи чињеница да је њихов производ “златни сир” у посљедње вријеме један од најтраженијих у БиХ, али и изван њених граница, као и друга награда на Четвртом балканском фестивалу сира који је недавно одржан у Београду.

На фарми “Златни Бор” у истоименом селу удаљеном око 35 км од Фоче, на платоу кањона Таре надморске висине од 1.200 метара, дневно се произведе тридесетак килограма “златног сира” који за кратко вријеме разграбе реномирани ресторани из цијеле БиХ. Власници фарме свакодневно улажу напоре да прошире производњу, али им је недостатак квалитетног млијека, једна од главних препрека у томе.

zlatni-sir-3

Рјешење виде у формирању расплодног центра капацитета 60 музних крава и повећању броја коопераната. Са овим приједлогом аплицирали су за подстицајна средства путем пројекта “Фарма два” који финансирају Влада САД и Краљевина Шведска.

-За неких мјесец дана знаћемо да ли ће нам они бити партнери у нашим намјерама, али за сада имамо велике шансе. Формирањем располодног центра ми бисмо добили неких тридесетак приолподних јуница годишње, одосно вискоковалитетне млијечне краве, али и нове кооперанте  који би нама продавали млијеко које нам недостаје да бисмо створили, и тражене количине, и иначе, проширили производне капацитете. Мукотрпан је то посао, али на правомс мо путу-прича Предраг Џокић, сувласник фарме “Златни Бор”.

Да су на правом путу свједочи и друга награда коју је ова фарма освојила на недавном Четвртом балканском фестивалу сира одржаном у пријестоници Србије. У проширењу капацитета, али и освајању тржишта подршку пружа и општина Фоча, која настоји да им ријеши проблем лоше инфраструктуре на подручју Златног Бора.

-Препознала нас је локална управа, добили смо до сада километар асфалта, очекујемо да ће у наредном периоду наставити да нам помажу-рекао је Џокић.

podrska-od-opstine

Имајући у виду значаја фарме за цијело подручје Фоче, из општине поручују да се неће стати на асфалтираном километру пута. Тражиће подршку од надлежних републичких органа и за асфалтирање регионалног пута од Фоче према Челебићу.

-Средили смо дио локалног пута, али регионални пут Фоча-Челебићи остаје и даље препрека развоју,  и то је обавеза коју морамо да реализујемо преко ресорног министартсва и ЈП “Путеви РС”-каже Радисав Машић. начелник општине Фоча.

Представници фарме “Златни Бор” са својим брендом “златним сиром” учествоваће на Деветом интернационалном салону вина “Виносаур 2016”, који се у наредна два дана одржава у Бањалуци, а до краја мјесеца и на Сајму вина у Сарајеву.  Цијена екстра тврдог сира, прављеног по алпском рецепту старом два вијека, је 35 марака по килограму.

Поделите: