Search
Close this search box.

РТРС У ФОЧИ ПОЧЕЛА СНИМАЊЕ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА О СТРАДАЊУ СРБА У 20.ВИЈЕКУ

Злочини над српским народом који су одредили историју Срба на овим просторима током 20. вијека остаће упамћени и никада се не смије дозволити да оно што је урађено невино страдалом српском народу током два свјетска и посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата падне у заборав.

Ово је циљ документарног филма „Душу нису убили“ коју је екипа Радио-телевизије РС почела да снима у намјери да једном заувијек прикаже јавности да су Срби кроз вијекове многострадални и мученички народ.

dokument-rtrs-avi-still002

Послије сваког рата фалсификован је обим страдања Срба. Стравично убијање, прогон и намјеру да се Срби униште током ратова свјетска јавност срамно је заташкавала. Челебићи, Миљевина и Јошаница код Фоче, херцеговачке јаме, Придворица, Лијевче Поље, Бирач, средња Босна и Босанска крајина, само су нека од стратишта Срба за која бројни историчари кажу да су примјери систематског уништавања једног народа , односно злочина геноцида.

Сва ова мјеста у наредних мјесец дана обићи ће екипа РТРС-а, која је снимање почела из Фоче, управо из мјеста у којем извире ријека Дрина, вјечна граница између источног и западног свијета. Први кадрови са историјског мјеста већ су направљени, али и први саговорници детаљно су проговорили о злочинима над Србима. Један од њих је и историчар Драга Мастиловић, који је и научно-стручни консултант на филму.

-Није могуће описати све злочине, али јесте оне кључне догађаје који су одредили историју и покушаћемо да схватимо на који начин су Срби од 45 скоро одсто становништа, колико их је било у БиХ почетком 20. вијека, дошли у ситуацију да их по попису из 1991.године буде једва нешто више од 31 одсто. Страдања у Првом свјетском рату, геноцид над Србима од стране НДХ-а у Другом свјетсклом рату, колонизација, прогон, и посљедњи одбрамбено-отаџбински рат за посљедицу имају огроман демографски пад Срба, ниску стопу наталитета у односу на друге народе-објашњава Мастиловић и указује да ће се само на подручју Фоче филм снимати на три локалитета, на којима су Срби страдали у посљедња три рата – у Челебићима, одакле је српски народ масовно интерниран у аустроугарске логоре, у Миљевини, гдје су након завршетка Другог свјетског рата масовно ликвидирани четници из Србије, те у Јошаници, гдје је страдало српско становништво 1992. године.

montaza
Страдање српског народа увијек је пратило и страдање Српске православне цркве, о чему ће на филму детаљно говорити декан Православног боголосвског факултета “Свети Василије Острошки” протојереј-ставрофор, Дарко Ђого.

-Мени је драго што ће филм имати један интеграциони приступ , гдје ће се на један нови и визуелни начин приказати страдање и народа и цркве, гдје једно неће бити одвојено од другога, нити је то када било одвојено. Сва страдања кроз два велика рата, од велеиздајничког процеса па све до посљедњег рата у БиХ, страдања породице Старовлах и многих других-рекао је Ђого.
Пројекат, који РТРС реализује у копродукцији са Агенцијом „Френдс“ и Удружењем „Српско-руски мост“, финансијски је подржало Министарство просвјете и културе РС, а подршку је пружио и Центар за истраживање ратних злочина у Влади РС.

-Документарни филм пратиће и израда монографије, коју ће припремити историчар Драга Мастиловић. Снимање ће трајати 28 дана, након чега ће услиједити процес монтаже, а пројекција овог значајаног филма очекује се наредне године-рекла је Мира Лолић Мочевић, која је аутор филма.

dokument-rtrs-avi-still001
Подршку овом пројекту пружила је и општина Фоча.
-Ово је филм о великим историјским догађајима који је веома значајан и Фоча на овај начин даје подршку да се објелодани истина о српском народу-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Поделите: