Search
Close this search box.

СЛИЈЕПА И СЛАБОВИДА ЛИЦА ЗАСЛУЖУЈУ ПОСЕБНУ БРИГУ

Момир Ашоња, члан Организације слијепих и слабовидих града Источно Сарајево, тријумфовао је на регионалном шаховском турниру за слијепа и слабовида лица који је данас одржан у Фочи, у организацији Међуопштинске организације слијепих и слабовидих.

Друго мјесто припало је Организацији слијепих и слабовидих из Фоче, треће екипи фочанског Удружења пензионера, а чеврто Организацији слијепих и слабовидих из федералног Горажда.

-Шах је једина игра гдје слијепа и слабовида лица могу да искажу своје креативне и интелектуалне способности. Наш циљ није само да имамо основне услове за живот, већ да будемо укључени у савремене друштвене токове, а управо су оваква такмичења потврда тога. Наредне седмице шаховска  репрезентација слијепих и слабовидих лица РС одиграће пријатељску утакмицу са репрезентацијом из Србије и то ће бити први пут, на шта смо ми јако поносни- рекао је Ашоња.

Шаховско такмичење организовано је у поводом 15. октобра, Међународног дана бијелог штапа, а под покровитељством Министарства породице, омладине и спорта РС.

-Јачина сваког друштва огледа се у томе колику подршку пружа особама са инвалидитетом и потешкоћама, и управо због тога смо настојали да Министарство подржи овај турнир, схватајући значај укључивања ове популације у друштво-рекла је Јасмина Давидовић, министар породице, омладине и спорта РС.

sahovski-turnir-otvaranje

Осим подршке турниру, од ресорног министарства Међуопштинској организацији слијепих и слабовидих лица Фоче, Чајнича и Калиновика , стигла је и помоћ за чланство.

-У питању је грант који смо добили од Министарства у вриједности од 2 700 марака, од чега је 1 850 издвојено за новчану помоћ од по 50 марака за 37 породица. Остали дио средстава ћемо утрошити за овај турнир и плаћање рачуна струје и телефона макар за један мјесец-рекла је Дара Ђајић, предјседник Међуопштинске организације слијепих и слабовидих.

Ово Удружење уз Удружење дјеце и омладине са посебним потребама “Трачак наде”, заслужује посебну бригу, рекао је начелник општине Фоча, Радисав Машић.

– У нашем буџету они имају третман као и остала удружења, али мислим да то није довољно и да је потребно да имају посебан грант. Мислим да ћемо у буџету за наредну годину за ове двије категорије планирати посебна средства- рекао је Машић.

Поделите: