Search
Close this search box.

МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ ОБИЉЕЖАВА 23 ГОДИНЕ: ЕДУКАТИВНИ ЦЕНТАР ИСТОКА СРПСКЕ

Свечаном сједницом на којој су додијељена признања појединцима и установама за стварање и дјеловање Медицинског факултета ова високошколска установа започела је обиљежавање 23 године рада.

Фочански Медицински факултет, са четири студијска програма, Медицина, Стоматологија, Специјална едукација и рехабилитација и Здравствена њега, на којем знање стиче око 1 500 студената из свих крајева РС, Србије и Црне Горе, за више од двије деценије израстао је у прави едукативни центар Истока Српске.

fakultet-zgrada

Посљедњих година шром граница Српске и Србије препознаје се по научно-истраживачком раду у којем се се истичу и студенти и професори. Међу њима професор Маја Рачић и студент шесте године Медицине, Илија Вукчевић, којима је Факултет додијелио плакету за достигнућа у научно-истраживачком раду.

fakultet-23-sl

Обоје сагласни у оцјени да им је награда подстрек за даље бављење науком.

Од прошле године године Факултет је увео и трећи циклус студија, који је база за образовање високо квалитетног сопственог кадра. Приводи се крају и опремање Центра за биомедицинска истраживања, каже декан Милан Кулић:

-Тендерска процедура је у току и ја се надам да ће се то завршити до краја године. Највећи дио опреме је набављен, и заиста ће овај Центар побољшати квалитет наставе на трећем циклусу студија, али и повећати квалитет наставе на првом и другом циклусу студија, јер се од нас перманетно тражи да пишемо радове и напредујемо-рекао је Кулић.

fakultet-23-sl-5

Медицински факултет , који је саставу Универзитета у Источном Сарајеву, годинама је несебично помагала Влада РС.

-Улагање у образовање и у здравство остаје задатак и у наредном периоду, јер је оваква једна установа прави куриозитет, не само у Рс, већ и у окружењу-рекао је Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС.

fakultet-23-sl-2

Све своје капацитете на располагање Факултету од првог дана ставила је и општина Фоча.

-Двадесет и три године овај факултет зрачи једно  новом снагом и уздиже ову општину тамо гдје нигдје није била. Захваљујући Медицинском и Богословском факултету, који су перјанице Универзитета, Фоча се данас има чиме поносити-рекао је Радисав Машић, начелник општине.

fakultet-23-sl-7

Медицински факултет у Фочи од оснивања до данас уписало је 3 846 студената, од чега је на одсјеку Медицина дипломирало 398, на Стоматологији 350, Специјалној рехабилитацији и едукацији 72 и на Здравственој њези 87. Од 907 укупно дипломираних, 250 положило је специјалистички испит. У настави је ангажовано 240 наставника и сарадника.

Обиљежавање Дана Медицинског факултета наставља се сутра када ће ова високошколска установа бити домаћин Седмог симпозијума доктора стоматологије РС, са међународним учешћем.

Поделите: