Search
Close this search box.

ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА НАС УВИЈЕК ШТИТИ СВОЈИМ ПОКРОВОМ

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који је и администратор Митрополије дабробосанске , на празник Покрова Пресвете Богородице,  уз саслужење свештеника и ђакона, служио је Свету архијерејску литургију у Храму Светог Саве у Фочи.

vladika-grigorije-foca

На молитвено-духовном сабрању, којем је присуствовао велики број вјерника из Фоче и околних општина, Владика Григорије рукоположио је  у презвитерски чин ђакона, Ранка Ковача.

vladika-grigorije-foca-4

-Данас је било дивно овдје у Фочи , јер је храм пун народа, а када је народ ту, онда је Црква испуњена, и све је љепше. Имали смо два рукоположења, једно за ђакона, друго за свештеника и ова Митрополија се стално подмлађује и то је велики знак, знак живота Цркве. Сви ти младићи су изникли овдје у нашим школама, у овој Митрополији, што значи да је онда она плодна, и да доноси добре плодове. Пресвета Богородица нас увијек штити и брани својим Покровом, умива наше гријехе и брише наше сузе-поручио је владика Григорије.

vladika-grigorije-foca-5

За допринос у изградњи Светосавског храма, Владика Григорије уручио је златни орден Митрополије дабробосанске начелнику општине Фоча, Радисаву Машићу, као и доктору Вељку Марићу за лични допринос и помоћ градњи ове богомоље.

vladika-grigorije-foca-6

-Ову захвалницу сматрам великом чашћу, дугом према својој вјери и свом народу. Ми смо задовољни што имамо храм Светог Саве у Фочи у којем се окупљамо, сабирамо и јачамо, а општина Фоча наставиће и даље да помаже градњу наше богомоље-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

vladika-grigorije-foca-2

Ранко Ковач, који је Богословију завршио у Сремским Краловцима, а Богословски факултет “Светог Василија Острошког” у Фочи, каже да му се управо на празник Покрова Пресвете Богородице испунила дугогодишња жеља да се рукоположи у чин ђакона, чиме ће како истиче, наставити да шири ријеч Христову и служи Цркви.

-Осјећај је прелијеп, још од раног дјетињства сам маштао о овоме. Двадесет година касније ова жеља ми се ево и испунила-радостан је Ковач.

vladika-grigorije-foca-7

Прије десет година на Покров Пресвете Богородице освештани су темељи Светосавског храма у центру Фоче, који је 2012. укровљен, а од Васкрса 2013.године редовна су богослужења.

У порти храма, чију су изградњу осим вјерника помогли општина Фоча, Влада Српске и привредници, одржан је и традиционални Покровски црквено-народни сабор.

Поделите: