Search
Close this search box.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ВУКУ КАРАЏИЋУ: ЈЕЗИК ЈЕ ХРАНИТЕЉ НАРОДА

Поводом 200. годишњице од штампања првих Вукових дјела и 151. године од смрти Вука Стефановића Караџића у Галерији Музеја “Стара Херцеговина” отворена је изложба “У сусрет Вуку”. На више од двадесет паноа публици је представљен  живот и дјело српског филолога, реформатора српског језика, сакупљача народних пјесама и писца првог рјечника српског језика, захваљујући којем смо постали слободан, културан и писмен европски народ.

izlozba-vuk-8

И ништа на свијету, ни биједа, ни разочарање, ни сила ни наговарање, ништа га није могло нагнати да од свог увјерења одступи. У својој визији народног језика , остао је прав и непоколебљив, реформатор, борац и побједник. Овако је једини српски нобеловац Иво Андрић описао великана и генија Вука Стефановића Караџића који је створио дјело српског народа и дјело о српском народу. Да није било Вука и његове побједе српски народ не би знао ко је, какав је данас и хоће ли сутра знати да слиједи његово начело да без културе и писмености нема ни слободе ни напретка. Управо су се на све ово могли да се подсјете и посјетиоци изложбе “У сусрет Вуку” који су сагласни у оцјени да значај дјела Вука Караџића за српски језик и културу не смије и не треба да буде заборављен:

-Ја тек схватам колико смо заправо оскудни са знањем о значају лика и дјела Вука Караџића и колико брзо заборављамо научено у школи. Такође схватам колико је важан писани траг, који је трајан и који нам је путоказ да схватимо важност улоге српског реформатора. То нас управо и разликује од других народа и нација који немају такву величину какву ми имамо у Вуку Караџићу-сматра Миломирка Требињац, једна од посјетилаца изложбе.

Вук Караџић водио се мишљу да докле год живи језик и докле га поштујемо, њиме говоримо и пишемо, дотле живи и народ јер језик је оно што је потребно да се људи међу собом разумију и умно се сједине. Његове мисли и дјела и читав његов животни вијек преточили су у изложбу чланови Главног одбора Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” из Бањалуке, а фочанској публици представила Српска централна библиотека “Просвјета” Фоча.

-Аутори изложбе су Јеленко Бајић, који је предсједник СПКД “Просвјета” Бања Лука и секретар Друштва, Миленко Јевђевић. Изложба је обишла многе градове и општине у Српској, а ми смо поносни што је дошла и до нас. Њена улога је и васпитно-образовна, јер сви можемо научити нешто из ње, некоме је час историје, а некоме час о језику. Она обухвата  цјелокупан Вуков живот, од рођења, породичног стабла, до посљедњег дана и смрти-рекла је Славица Дивјак Обреновић, директорица Библиотеке.

izlozba-vuk-5

Отварајући изложбу, предсједник Општинског одбора “Просвјете” у Фочи Радисав Машић рекао је да би све да Вук ништа друго није урадио, осим што је направио реформу језика, било довољно за историју једног народа.

-Од Вука све почиње и од њега је све другачије у нашој култури и писмености. Човјек који је за свог живота написао и урадио онолико за свој народ колико многе енциклопедије нису урадиле до данас. Вук Караџић је једно име које данас многи са Светим Савом и Његошем сврставају у врхове српске књижевности и псимености. А ако знамо да је то урадио човјек који није завршио никаве школе, човјек који је Богом обдарен ,човјек који је читав живот посветио само томе, онда је вриједност његовог дјела утолико и већа. Вук је данас онај стожер око кога наша савремена култура, књижевност и језик немају никаквог спора-рекао је Машић.

izlozba-vuk-1

Изложба, која на научни, књижевни и стручни начин показује зашто је Вуково дјело највећа српска задужбина, биће отворена до 20.октобра.

 

 

 

 

Поделите: