Search
Close this search box.

КАЊОНИНГ ХРЧАВКОМ ОД НАРЕДНОГ ЉЕТА У ТУРИСТИЧКОЈ ПОНУДИ СУТЈЕСКЕ

Од јула наредне године посјетиоци НП “Сутјеска” имаће прилику да искусе авантуру кањонинга Хрчавком. Овај нови туристички производ, као и друге новине које уводи најстарији национални парк у БиХ, дио су четворогодишњег пројекта `Заштићена подручја за природу и људе` који спроводи Свјетска организација за заштиту природе “Адриа” у седам земаља Западног Балкана: Босни и Херцеговини, Албанији, Црној Гори, Хрватској, Македонији, Словенији и Србији.

Кањонинг Хрчавком омогућава посјетиоцу да се спушта у стјеновито подручје ријеке, скаче преко водопада и у њих, али и да се прошета јединственим природним богтствима на подручју Сутјеске. Добро обучени и искусни водичи морају да буду присутни како би турсити били безбједни и уживали у поптуности у природи. Све ово зна стручна експедиција Кањонинг Асоцијације Словеније која своја стручна знања ових дана преноси на будуће локалне водиче. Дио обуке спроводи се на подручју Сутјеске и на вјештачкој стијени у Градској спортској дворани.

-Обука ће трајати до 18.октобра у оквиру које водичи савладавају све маневре спуштања и безбједности, која је најважнија, али и како да се поступа у случају мањих или већих несрећа у кањонима. Полазници напредују, заинтересовани и сваким даном све више су спремнији-каже Само Лештан, предсједник Кањонинг Асоцијације Словеније и инструкор обуке за водиче кањонинга.

obuka-vodica

Једнодвени пролазак кроз кањон Хрчавке траје од осам до десет сати и захтијева изузетну физичку спремност водича. Покрете и издржљивост на вјештачкој стијени увјежбава и Иван Паповић, који се кањонингом аматерски бави већ пет година:

-Доста нових ствари и трикова сам научио који ће нам олакшати сам пролазак кроз кањон, како нама тако и потенцијалним клијенитима, односно гостима-каже Паповић.

Осим кањонинга, у НП “Сутјеска” ускоро и прерада и откуп боровнице и љекобиља са обронака планине Зеленгоре и Маглић.

-Прерада би се одвијала овдје у једном од постојећих објеката које бисмо адаптирали и прилагодили за ту намјену. Са припремним радовима почећемо већ на прољеће, тако да бисмо до сезоне имали све спремно и идуће године кренули са прерадом боровнице-каже Дејан Павловић, директор НП”Сутјеска”.

formiranje-saradnickog-vijeca

Како би све ове пројектне активности биле квалитетно спроведене у НП “Сутјеска” формирано је Сарадничко вијеће које чине представници различитих сектора у циљу одрживости туристичке понуде и промоције заштићених подручја као мјеста за одмор, рекреацију и образовање.

-Формирање Вијећа је врло добар корак јер ће сада изабрани представници радити на развоју, односно одређивању развоја НП „Сутјеска“. Када човјек дође на Сутјеску, види да је овдје само небо граница, природа је јединствена, а потенцијал неизмјеран. Све је ту, само се треба искористити у најбоље сврхе, а управо је циљ овог пројекта да Парк и локално становништво буду покретачи одрживог туризма у заштићеном подручју. Ми смо ту да то помогнемо-појашњава Леон Кебе, менаџер пројекта `Заштићена подручја за природу и људе.

Пројекат финансира Шведска агенција за развој са 4,2 милиона евра, од чега је за БиХ намијењено око пола милиона евра

Поделите: