Search
Close this search box.

НЕДЈЕЉА ДЈЕТЕТА: НАЧЕЛНИК ПОСЈЕТИО ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ „ЧИКА ЈОВА ЗМАЈ“

Низом манифестација и креативних садржаја Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ обиљежава Недјељу дјетета, са циљем скретања пажње на основна права најмлађих, али и указивање на важну улогу породице у укупном развоју дјетета. Тим поводом начелник општине Фоча, Радисав Машић, посјетио је најмлађе и уручио им пригодне поклоне.

Поред тога што имају своје обавезе према родитељима и васпитачима, малишани имају и своја права. Свјесни су и да је породица стуб одрастања и већ од малих ногу уче се да свакодневно треба градити и његовати односе унутар породичног дома.

-Породицу чине тата, мама и дјеца. Дјеца треба да поштују родитеље , а родитељи да нам допусте да радимо, бојимо и да се играмо-поручују малишани.

nedjelja-djeteta-4

Различитим садржајима малишани обиљежавају Недјељу дјетета чији је овогодишњи слоган “Породица на првом мјесту”.

– Интереси и права дјеце не могу и не смију бити занемарни, а најважнију улогу у томе има породица јер има могућност да одговори различитим потребама дјетета у свим фазама његовог одрастања- каже Драгица Радовић, савјетник Омбудсмана за дјецу РС, Канцеларија у Фочи.

Осим правима и обавезама малишани у Дјечијем вртићу васпитавају се, образују, стичу радне навике и социјализују се. Из дана у дан рад са дјецом се унапређује и обогаћује. Отуда и велико повјерење родитеља да баш ова установа буде друга кућа њихове дјеце.

Тренутно је више од 150 распоређених у групе, али је листа чекања из дана у дан све већа. Проширење капацитета приоритет је ове установе, каже директор Слађана Владичић:

-Очекујемо да ће листа чекања још порасти до јуна мјесеца када расписујемо нови конкурс за пријем дјеце. Ми смо и фискулурну салу предуредили у просторију за боравак дјеце, али ни то није довољно. Све нас то тјера да приступимо озбиљном рјешавању тог проблема, већ смо предузели одређене радње, а и локални парламент усвојио је нашу иницијативу за проширење капацитете, тако да сви разумију наш проблем-рекла је Владичићева.

nedjelja-djeteta-3

Начелник општине Фоча, Радисав Машић, подсјетио је да је локална управа активно укључена у рјешавање проблема око проширења капацитета ове установе.

-Наша је обавеза да то завршимо, очекујемо да ћемо у томе имати подршку Владе РС, али и предсједника РС који је обећао да ће са 100 000 марака помоћи да се ријеши проблем Вртића са недостатком простора-рекао је Машић.

Док ишчекују рјешење свог горућег проблема руководство и васпитачи Вртића остају посвећени главном задатку, да предшколски одгој има важан значај за будући живот дјеце, њихово здравље, учење, социјалне односе и развој у цјелини, а то је управо оно што се овдје дјеци свакодневно пружа.

Поделите: