Search
Close this search box.

ФОЧА ДОБИЈА РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЗА СПАСАВАЊЕ И ЕДУКАЦИЈУ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА

 

У Фочи ће ускоро бити успостављен Регионални центар за спасавање и едукацију у ванредним ситуацијама у којем ће се обучавати спасилачки тимови из региона како би што ефикасније дјеловали у кризним ситуацијама. Ово је резултат заједничког пројекта Општине Фоча и ЈП Аеродром „Поникве“ из Ужица у оквиру прекограничне сарадње БиХ и Србије који је добио зелено свјетло донатора и сагласност Владе РС. Вриједност пројекта, који се  финансира из ИПА фондова Европске уније, је  1,2 милион евра.

projekat-vatrogasni-dom-3

За успостављање Центра за спасавање постојећи Ватрогасни дом у Фочи биће надограђен са нових 300 квадрата и свом неопходном пратећом инфраструктуром и опремом.

-У оквиру тога предвиђене су просторије за обуку, кацеларије и остали садржаји. Планирано је и санирање приземља, спољашне фасаде, тако да ће то бити један модеран објекат. За те радове обезбијеђене су грађевинске дозволе, стечени сви услови да може да се крене у реализацију, а грађевинска вриједност радова је 200 000 марака-појаснила је начелник општинског Одјељења за просторно уређење, Бранка Саламадија.

У општини Фоча овај пројекат оцјењују значајним, али и одрживим, јер има за циљ обуку кадрова и подизање нивоа спремности организација које су надлежне да дјелују у ванредним ситуацијама, као и подизање безбједности грађана Фоче и окружења.

-Ово је Центар у којем ће се обучавати локалне, али и регионалне службе, а оно што је најважније јесте да је пројекат одржив, јер ће по његовом завршетку, Центар бити у систему Цивилне заштите РС, која ће предузети и раднике и све капацитете и наставити да ради успјешно и у наредним годинама-каже координатор пројекта и замјеник начелника општине, Раденка Срндовић.

projekat-vatrogasni-dom-2

Подручје Подриња, којем припадају и Ужице и Фоча, подложно је климатским промјенама које за посљедицу имају честе бујичне поплаве. Управо овим пројектом  ојачаће се људски и технички капацитети надлежних институција и локалних заједница на територији региона Златибора и горњег Подриња и створити услови за превентивне и хитне акције узроковане поплавама на ријеци Дрини.

-Пројекат који ће обухватити не само Фочу и РС, већ и БиХ и Србију и пројекат који ће обезбиједити обуку за спасавање на води. Ово је доказ успјешне сарадње са међународним институцијама, сусједним општинама и Владом РС. Влада је дала сагласност на овај пројекат , а ми смо испунили све услове за потписивање уговора о имплементацији пројекта-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

projekat-vatrogasni-dom

Потписивање уговора о реализацији пројекта са делегацијом ЕУ планирано је у наредних петнаест дана, након чега ће се кренути са спровођењем активности. Рок завршетка је 24 мјесеца. Средства за израду пројектне документације општина Фоча обезбиједила је из раније проведеног пројекта прекограничне сарадње са црногорском општином Плужине.

Поделите: