Search
Close this search box.

НЕОПХОДНО ВИШЕ УЛАГАЊА У ШКОЛСКЕ И ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ

Оштећена и дотрајала столарија, оронуле фасаде, подови и санитарни чворови у лошем стању, само су неки од проблема са којима се свакодневно суочавају ученици и наставни кадар у основним школама и Средњошколском центру у Фочи. Са друге стране једина предшколска установа у Фочи, Дјечији вртић “Чика Јова Змај”,  годинама муку мучи са недостатком капацитета, због чега се повећава листа чекања за смјештај малишана. Установама неопходно више улагања и већа подршка надлежних, истакнуто је на данашњем састанку начелника општине Радисава Машића и директора школских и предшкослких установа.

Од како је крајем педесетих година прошлог вијека саграђена у ОШ “Свети Сава” осим реконструкције фискултурне сале, санације крова и дијела столарије није било значајанијих улагања. На централној школи дотрајала и спољашња и унутрашња столарија, а ни фасада није у добром стању. Ништа боља ситуација није ни у подручним објектима у Миљевини и Драгочави.

-У подручној школи у Миљевини дотрајала је котловница чије је рјешавање приоритет, а и фасада је у лошем стању. У школи у Драгочави није ријешен мокри чвор, а ја очекујем да ће се реконструкцијом градског водовода вода увести у објекат како бисмо обезбиједили бар оптималне услове за рад. Трудимо се да кроз различите пројекте побољшавамо услове рада у школи, добар дио смо учинили, али је ипак неопходна помоћ и од општине Фоча и од ресорног министарства, мада смо свјесни да је велики број школа у РС у стању потребе-рекла је Јелена Чанчар, директорица школе.

Тренутни горући проблем ОШ “Веселин Маслеша” је дотрајали кров на централној школи. У Подручној школи Брод дотрајала је фасада, али је и фискултурна сала у лошем стању.

-Кроз пројекат Словачке амабасаде и дијелом из наших средстава финансираће се замјена подова у фискултурној сали у централној школи, а за остале проблеме имамо назнаке из општине да ће нам помоћи у реконструкцији фасаде у подручној школи на Броду, а од ресорног министарства очекујемо средства за санацију крова на централној школи-рекао је Владимир Ивановић, директор ОШ “Веселин Маслеша”.

Нови изглед ускоро ће добити Средњошколски центар у Фочи. Захваљујући пројекту повећања енергетске ефикасности вриједном 160 000 марака, који заједно финансирају Општина Фоча и УНДП, у школи ће бити замијењена столарија, реконструисан кров, а коначно ће бити ријешен и дугогодишњи проблем хладних учионица.

-Неопходна нам је и реконструкција комплетног система мокрог чвора , а у недостатку смо и са намјештајем. Стално радимо пројекте, па очекујемо да ћемо кроз ту врсту подршку санирати једну од фискултурних сала, а кроз пројекат повећања енергетске ефикасности настојаћемо да добијемо још средстава анексом постојећег уговора, како бисмо санирали равне кровове и цјелокупан систем гријања- истакла је Борка Ковач, директорица СШЦ-а.

Приоритет Дјечијег вртића “Чика Јова Змај” у Фочи јесте проширење капацитета, јер је ова установа годинама већ суочена са недостатком простора за рад и прихват дјеце.

-Скупштина општине Фоча усвојила је једногласно одлуку о проширењу капацитета вртића, чека се право рјешење. Ми тренутно имамо 153 малишана, листа чекања расте из дана у дан, тако да мјеста немамо за нормалан рад, очекујемо да ће се то ријешити у наредном периоду-истиче Слађана Владичић, директорица Вртића.

У општини Фоча свјесни инфраструктурних проблема са којима су суочене предшколске и школске установе на подручју града. Настојаће да помогну у њиховом отклањању.

– Ни ресорно министарство није у могућности да свима помогне, јер проблеми су велики. Због тога ћемо ми у буџету планирати посебну ставку за наредну и наредне године како бисмо помогли школама колико можемо-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

У општини кажу да већ интензивно раде на изналажењу рјешења проширења капацитета Дјечијег вртића “Чика Јова Змај”, а помоћ су најавили и за инфраструктурне пројекте у основним школама.

 

Поделите: