Search
Close this search box.

ПОЧЕЛА МОНТАЖА НОВЕ ЖЕЉЕЗНЕ КОНСТРУКЦИЈЕ МОСТА НА РИЈЕЦИ ДРИНИ

У Фочи је почела монтажа жељезне конструкције моста на ријеци Дрини чија је дужина 178 метара, а ширина 10,50 метара, потврђено је у општини.

Мост ће бити савремена саобраћајница са двије коловозне траке ширине шест метара и два тротоара који ће бити широки по метар и по.

-У мост ће бити уграђено око 400 тона челика, а лукови ће бити причвршћени са 25 000 вијака, чија је тежина 15 тона-саопштено је из општине.

Из општине подсјећају да је прије фазе монтаже, зворничко предузеће „Еникон“ које је извођач радова, морало ојачати стубове и носаче моста и припремити носаче за монтажу, што је, како оцјењују, веома сложен и стручан посао.

Жељезни мост на Дрини у Доњем Пољу изграђен је у вријеме Аустроуграске владавине, рушен је током Другог свјетског рата, а посљедњи пут срушен је 1995.године, приликом НАТО бомбардовања.

-Пуних двадесет година овај мост представља ругло града и опасност за пјешаке и возаче. Обновом моста сви ти проблеми биће ријешени, а својим димензијама и изгледом мост ће бити украс града-истакнуто је у саопштењу.

Обнову моста вриједну три милиона марака заједно финансирају Влада РС и општина, од чега ће Влада РС обезбиједити милион, а остатак издваја општина из кредитних средстава.

Поделите: