Search
Close this search box.

ШЕСТОМЈЕСЕЧНИ ПОСАО ЗА ОСМОРО МЛАДИХ ФОЧАКА

Осморо младих из Фоче потписало је данас уговоре о шестомјесечном пословном ангажману у шест фочанских јавних установа, удружења и приватних предузећа у оквиру пројекта „Практична обука и стручно оспособљавање“. Посао је намијењен за стручно усавршeње младих од 18 до 35 година који су без запослења, а програм спроводи сарајевска невладина организација „Прогрес“ у сарадњи са општином Фоча.

Уговор о полугодишњем запослењу потписали су и тридесетједногодишња Јелена Ђуричић и двадесетдвогодишњи Мирослав Топаловић, који ће добити прилику да прве радне вјештине стекну у Дому здравља и у предузећу “Конструктор”.

-Шест година чекам на посао, живим у четворочланој породици у којој није нико запослен, и овај посао у Дому здравља ће ми стварно пуно значити-рекла је Ђуричићева.

jelena djuricic posao

-Чекао сам посао од своје осамнаесте године, по занимању сам економски техничар, ово ми је од велике важности у животу-задовољан је Топаловић.

Циљ овог пројекта у којем општина Фоча већ четири године учествује је да се младима омогући што већа конкурентност на тржишту рада.

-На овај начин млади људи у наредних шест мјесеци  прођу кроз обуку, имају редовно примање, стекну своје прве вјештине, а оно што је предност овог програма јесте што он нуди прилику управо социјалним категоријама и младима из оних породица у којима нико не ради-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

progres posao 2

Укупна вриједност пројекта на подручју Фоче је око 20 000 марака. Половину средстава обезбјеђује  општина, а другу половину Удружење „Прогрес“ из Сарајева, док је уплата доприноса обавеза послодаваца.

-Појединачна вриједност која се обезбјеђује по полазнику је 2 400 марака, а послодавци се обавезују на уплату доприноса-појаснио је Елвир Чаушевић, координатор пројекта испред Удружења “Прогрес”.

progres posao 3

Овај пројекат спроводи се у још девет општина у БиХ уз подршку њемачке фондације „Крила наде“. До сада је у Фочи кроз овај програм прошло 32 младих Фочака, углавном из социјалних категорија, а више од 50 одсто њих остало је и даље да ради, за стално или на одређено вријеме.

Поделите: