Search
Close this search box.

САБРАНИ У ИМЕ НЕБЕСКОГ ЗАШТИТИНИКА

Служењем литургије, свечаном литијом кроз град и славским обредом  општина Фоча и храм Светог Николе прославили су крсну славу пренос моштију Светог Николаја. Фочаци су се двадесет трећу годину заредом сабрали у славу свога небеског заштитиника, подијелили радост празника и још једном се присјетили оних који су своје највриједније принјели на олтар отаџбине-животе своје.

Након служења свете литургије и славског обреда у храму Светог Николе , уз присуство неколико стотина суграђана, међу којима су били и представници локалне управе, услиједила је свечана литија кроз град, заустављајући се на више мјеста да би биле прочитане молитве.

KRSNA SLAVA II

Литија се зауставила испред споменика палим борцима и цивилима одбрамбено-отаџбинског рата  гдје су делегације општине, борачке и организације породица палих бораца и ратних војних инвалида уплалили свијеће и положили цвијеће и вијенце. У згради Општине обављен је  славски обред.

Фоча је захваљујући храмовима Светог Саве и Светог Николе, Православном Богословском и Медицинском факултету, као и Богословији Светог Петра Дабробосанског израсла у прави универзитетски и православни центар истока Српске, поручио је протојереј-ставрофор Ненад Тупеша:

-Све је то свакако уз помоћ Божијег благослова, јер као што каже Свето писмо , ми никакву власт не бисмо имали, ако нам одозго не би била дата. Пошто нам је већ дата власт од самога Господа на овоме свијету, нама и нашим претходницима и они који долазе послије нас свакако да је онда овај град благословен и треба да се у њему развијамо, помажемо и напредујемо онако како нас је Свети отац Николај савјетовао и учио. Увијек треба да тежимо да учинимо што више и што боље сами за себе и за оне које су нама повјерени било у грађанском или у црквеном смислу-истакао је Тупеша.

Начелник општине Фоча Радисав Машић истакао је да је Фоча једна од првих општина у РС која је почела да слави крсну славу. Из године у годину обичај литије кроз град и саборност свих грађана крсној слави дају пуни смисао.

-Православље је оно што нас уздиже и што нас издваја од других. Због тога је наша обавеза да на овај дан дођемо сви у храм, да прославимо крсну славу, јер ово је дан помирења, радости и дан који не дозвољава никакве подјеле. Увијек се у здрављу, весељу и радости сабирали, јер то је порука нашег православља и нашег светосавља које треба да слиједимо- рекао је Машић.

Програм обиљежавања крсне славе општине и храма Светог Николе почео је у суботу свечаном академијом у Градском позоришту.

Поделите: