Search
Close this search box.

СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ

 

Полагањем цвијећа на спомен обиљежја и свечаном сједницом Скупштине општине Фоча, на којој су уручена признања и награде заслужним појединцима и колективима, Фоча је обиљежила Дан општине-9. мај.

Највеће општинско признање Повеља општине Фоча уручена је пластичном хирургу Универзитетске болнице Фоча и доценту Медицинског факултета Дражану Ерићу, као и Црквеној општини фочанској, Признање почасни грађанин, које се први пут додјељује ове године, припало је Раду Филиповићу због тога што је 1992. године у току ратних дејстава, као генерални директор Електропривреде Црне Горе, а што је подржала и пљеваљска Електродистрибуција, помогао да привреда и грађани Фоче добију електричну енергију из алтернативног правца, док се не изгради далековод. Захвалницама и новчаним наградама од 500 КМ за допринос и афирмацију друштвене заједнице награђени су и  бројни појединци и установе .

Након Вечерњаковог печата на блиставу каријеру др Дражана Ерића, признати млади хирург окитио се и највећим признајем општине Фоча. Повеља локалне заједнице у којој живи и ради Ерићу је од посебног значаја.

-Када вас град у којем живите предложи за лауреата највећег признања можете замислити које је то задовољство. Најтеже је успјети у својој локалној заједници,  лако је покупити све остале у БиХ и путовати по свијету и држати предавања, али када вас они са којима живите и радите препознају, онда је то за мене велика част-рекао је Ерић.

FOCA DAN 2

Фоча није заборавила ни појединце који су уз њу били када је најтеже. Међу њима и Никшићанин Раде Филиповић који је дао немјерљив допринос за вријеме ратних дејстава како би ова локална заједница имала електричну енергију.

-Када сам био у фочанској болници, увјерио сам се да рањеници дрхте, па сам питао да ли је то све од бола, а рекли су ми да није толико од тога, већ зато што нема струје и гријања. Након мог приједлога, двије електродистрибуције су тако брзо направиле далековод и просјекле шуму-рекао је Филиповић.

FOCA DAN 7

Буџет општине Фоча која броји двадесетак хиљада становника је стабилан, редовно се измирују све обавезе и спроводе зацртани планови,а  први пут се биљежи и суфицит већи од 400 000 марака. Загваљујући сарадњи са Владом РС, ентитетским и државним ресорним министарствима у Фочи је изграђен је модеран студентски дом са 350 мјеста, завршена нова зграда Богословског факултета у центру града, двије зграде за породице палих бораца, 35 кућа за повратнике, а до краја године привешће се крају и прва фаза обнове водовода чија је вриједност више од шест милиона марака.

-Од инвестиција у овој години, најзначајнија је обнова жељезног моста на Дрини, који је срушен у НАТО бомбардовању прије 20 година. Затим је ту енергетска ефикасност наше болнице, која ће добити нови изглед. Изградићемо и 20 станова за породице у колективном центру, као и 12 станова за социјално угрожене породице. Очекујемо да крене изградња још једне хидроцентрале на ријеци Говзи, једна је већ у пробној фази, а очекујемо много и од истраживања руде бакра, олова и цинка на подрчју МЗ Челебићи, као и друге инвестиције-навео је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Свечаној сједници, присуствовали су министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, делегације сусједних општина и побратимских општина и градова из Србије и Црне Горе.

На адресу општине стигле су бројне честитке, између осталог од предсједника РС Милорада Додика, предсједнице Владе РС Жељке Цвијановић, министра управе и локалне самоуправе РС Лејле Решић, и министра породице омладине и спорта РС Јасмине Давидовић. Искрене честитке стигле су и из града Крагујевца, општине Горажде и многих других.

david nagrada

Захвалнице општине Фоча додијељене су Основној музичкој школи Фоча, Ловачком удружењу “Бакић”, педијатру Штефици Савић, професору српког језика у пензији Луки Цицмилу, пољопривреднику Тодору Филиповићу и фудбалеру Раду Крунићу, док је пет новчаних награда од 500 марака припало доборовољном даваоцу крви Божу Калајџићу, предсједнику општинског Удружења избјеглих и расељених Љубиши Симовићу, ученику Давиду Арсенићу за подвиг спасавања другарице из ријеке Ћехотине, те успјешним студентима Марини Давидовић и Дејани Лазовић.

Поделите: