Search
Close this search box.

ПРОИЗВОДЊА ЕНЕРГИЈЕ ИЗ ОТПАДА

 

Представници општине Фоча и предузећа “Комуналац” разговарали су данас са представницима фирме “О2Е Технолоџи” са сједиштем у Великој Британији о могућностима изградње регионалне фабрике за прераду отпада на локацији Филиповићи. На овај начин би се примјеном најновијих технолошких достигнућа трајно ријешили проблеми комуналног отпада, елеминисале старе и дивље депоније без емисије штетних материја на подручју општина регије Стара Херцеговина, укључујући и општине из Федерације БиХ.

Имплементацијом овог пројекта обезбиједило би се управљање комуналним отпадом према захтјевима ЕУ и у складу са домаћим законодавством. Предлагачи тврде да би за изградњу фабрике било потребно двије године. Средства у износу од 55 милиона евра обезбиједила би се из европских Инвестиционих фондова, кредитних средстава и учешће локалних заједница од 10 одсто.

“О2Е технологија” подразумијева 100-одстотну прераду и рециклажу отпада кроз коју би се добијала материјална добра-гориво, електрична енергија, органско ђубриво и органска храна обједињујући све аспекте циркуларне зелене економије, заштиту животне средине у име општег интереса, као и одрживог развоја, појашњава представник компаније “О2Е Технолоџи” Љубиша Славковић:

-То је самоодржива технологија јер довољно производи горива и енергената и електричне енергије да задовољава потребе фабрике, а не да продаје становништву или уз неку дампинг цијену задовољава потребе регије. Иде се на економску исплативост саме фабрике, без утицаја на околину, не стварамо депоније, немамо диоксине и фуране, нити спаљивање, односно термичку обраду. Претварамо отпад у високо квалитетни дизел и енергију, односно органско ђубриво и органску храну-рекао је Славковић.

Изградња погона за прераду отпада донијела би бројне погодности становништву на овим просторима, каже директор предузећа а.д.Комуналац Фоча, Милош Лазовић:

-Не би било више депонија, као загађивача и еколошких бомби. Процјена је да би овај пројекат донио и нова радна мјеста, неких 60 нових, а касније и више. Не би била повећана ни цијена комуналних услуга, чак би дошло да смањења, а након неког времена можда и до потпуног анулирања. На овај начин један трошак претварамо у сировину и стварамо здраву средину-истакао је Лазовић.

Први корак ка реализацији овог пројекта јесте проглашење локације Филиповићи неперспективном војном имовином,  како би се могла пренијети у власништво општине.

-Има много разлога да се то оствари у наредном периоду. Та локација никада није била перспективна, чак ни прије рата није била у функцији, већ је увијек била неко складиште. Ове фирме које се појављују са пројектним рјешењима нуде савремене технологије, јер Европска унија је кренула са сличним пројектима због тога што ће 2020.године бити забрањене комуналне и санитарне депоније у земљама чланицама европске породице. У том правцу треба и размишљати и усклађивати се са стандардима. Ово је још увијек идеја и тек први разговори, а наш први услов је да добијемо локацију-рекао је начелник општине Фоча, Радисав Машић.

Према процјенама у фабрици би се одлагало од 35 до 55 000 тона отпада на годишњем нивоу. У случају повећања капацитета због економске оправданости у пројекат би биле укључене и општине Сарајевско-романијске регије и регија Источна Херцеговина. О сљедећим корацима на реализацији овог пројекта ускоро ће бити упознати представници ресорних министарстава РС, федералних институција, начелници општина и директори комуналних предузећа регије Стара Херцеговина, од чијих ће ставова и подршке зависити да ли ће пројекат добити зелено свјетло.

Поделите: