Search
Close this search box.

ПОДРШКА РАДУ НАЧЕЛНИКА ОПШТИНЕ ФОЧА: ИНВЕСТИЦИЈЕ ВРИЈЕДНЕ 15 МИЛИОНА МАРАКА

 

Извјештај о раду начелника општине за прошлу, као и Програм рада за текућу годину добили су данас подршку већине одборника СО Фоча.

Према ријечима Радисава Машића, начелника општине Фоча, главне смјернице рада општинске политике за претходни, али и наредни период јесу стабилност буџета, социјална осјетљивост, отвореност према Влади РС и ресорним министарствима у БиХ, брига о борачким категоријама и стварање повољног амбијента за јачање привреде у циљу отварања нових радних мјеста.

-Ми смо у ову годину ушли са планираним буџетом од 10 570 000, што је у односу на прошлу годину повећање од 11 одсто. Усвојени буџет је опредијелио намјену тих средстава,  а обеваза извршне власти је да ту расподјелу досљедно поштује. Позитивне финансијске токове, консолидацију и стабилност буџета, који су остварени у прошлој години морамо задржати и у 2016.години-истакао је Машић.

Он је нагласио да кориштење природних ресурса, прије свега шумског богатсва, хидропотенцијала, рудног богатства, пољопривреде и туризма остају основни потенцијали привредног и економског развоја општине Фоча.

Своју обавезу у овој области општина ће уредно измиривати и заинтересованим инвеститорима помоћи да, под најповољнијим условима, добију земљиште на кориштење.

-За те намјене као пословну зону, опредијелили смо бивше војно складиште “Ливаде”. Од ресорног министарства Владе РС тражимо да убрза реализацију изградње малих хидроцентрала за које су дате концесија, а чија изградња још увијек није почела. Половином 2016.године биће завршена и пуштена у пробни рад МХЕ Говза Б-Г-1 Јелеч, а почеће са радом изградња МХЦ Говза IБГ-3 Палеж, која је добила новог концесионара-навео је Машић.

Он је додао да ће на локалитету МЗ Челебићи у овој години бити интензивирани и завршени истраживачки радови налазишта руда олова, цинка и бакра, те да ће анализа узорака опредијелити даље активности инвеститора и израду документације за експлоатацију и прераду руде.

-Са чешким предузећем “Екол” из Брна општина је формирала заједничко предузеће “Енергана Фоча”. Ријеч је о великом пројекту изградње енргане на Броду која ће, на бази угља из Миљевине, производити еелктричну енергију, а град ће из те енергане добити топлификацију. Припремни радови на реализацији ове велике инвестиције могу се очекивати у овој години-нагласио је Машић.

У овој години општинари ће се досљедно придржавати и принципа социјалне и популационе политике, али и  константне бриге о борачким категоријама и избјеглим и расељеним лицима.

-Социјално најугроженијим породицама помоћи ћемо тако што ћемо им обезбиједити огрев за зиму, а материјалну помоћ обезбиједићемо и за пензионере са најнижим примањима. Обезбиједићемо и стипендије за најбоље студенте, бесплатан превоз за ученике, а посебан вид помоћи младима пружићемо кроз омогућавање да заврше приправнички стаж-навео је Машић.

Социјално угрожене категорије посебну помоћ могу да очекују кроз програм стамбеног збрињавања.

-За породице из те категорије изградићемо зграду са 20 стамбених јединица, а за породице које се скоро двадесет година налазе у алтернативном смјештају на Миљевини, изградићемо зграду са 15 станова. Пројекти се финансирају посредством ресорног министарства Владе РС-рекао је начелник Машић.

Као најважније пројекте чији се завршетак или званичан почетак очекује у овој години Машић је навео довршетак и усељење студентског дома и нове зграде Богословског факултета, што је пројекат Владе РС.

-Ту је и реконструкција водовода, градња стамбених зграда за борачке категорије, обнова жељезног моста на Дрини, изградња 18 километара пута десном обалом ријеке Таре, пројекат енергетске ефикасности болнице, уградња лед расвјете, набавка савременог ватрогасног возила, као и асфалтирање више градских улица. Затим, проширивање капацитета Дјечијег обданишта, израда регулационог плана Центар I, али и израда пет пројеката за другу фазу обнове водовода и канализације. За ове инвестиције биће уложено више од 15 милиона марака, а средства су обезбијеђена и из буџета општине и из других извора-навео је Машић.

Први човјек општине истакао је да ће актуелна власт наставити да улаже у културу и спорт и да ће увијек подржати пројекте чијом се реализацијом стварају бољи услови живота за све грађане Фоче.

Одборници владајућих СДС-а, СНСД-а, ДНС-а и СП-а, као и три самостална одборника, подржали су и похвалили рад начелника, док су одборници опозиционих НДП-а и ПДП-а, оцијенили да је у 2015. години настављена стагнација привреде, наводећи да локална власт није успјела довести ниједног инвеститора који би отворио нове погоне, те да из буџета општине није улагано у производно запошљавање.

Поделите: