Search
Close this search box.

ЗА СУБВЕНЦИОНИСАЊЕ ЗАПОШЉАВАЊА МЛАДИХ 150 000 МАРАКА

Општина Фоча издвојиће ове године 150 000 марака за субвенционисање запошљавања младих, са акцентом на пријем приправникаи волонтера. Предност ће имати дјеца палих бораца, млади са дугогодишњим стажом на бироу, као и дјеца из вишечланих породица..

Општинари свјесни да средства нису довољна да смање незапсоленост, али кажу да ће пружити шансу да одређени број, првенствено младих, стекне своје прво радно искуство.

-Када погледамо само колико је високо стручног кадра на бироу наравно да та средстванису довољна, да је и милион не би било довољно. Ипак, ово ће бити довољно да петнаест до двадесет лица, било приправника или волонтера, током ове године обезбиједе себи запослење-рекла је Мирјана Давидовић, начелницаопштинског Одјељења за финансије.

Лани је општина Фоча кроз програм Владе РС, Завода за запошљавање РС и из властитих средстава омогућила да више од 20 младих оствари приправнички стаж.Ове године и сами издвајају средства за ове намјене, за чији утрошак слиједи израда плана и критеријума.

-Прије свега ће та средства бити усмјерена ка производном запошљавању, у привредне капацитете. Критеријуме за расподјелу тих средстава утврдиће надлежно одјељење, а ту смо планирали обезбјеђење приправничког стажа за, прије свега, дјецу палих бораца, оне који на посао чекају већ дуже вријеме, као и волонтери, који ће на овај начин моћи да обезбиједе себи полагање приправничког испита и буду конкурентни на тржишту рада-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

На подручју општине Фоча тренутно је више од 250 младих на Бироу са високом стручном спремом. Дугорочни циљ општине је: у складу са могућностима обухватити што више младих, нарочито приоритетних категорија, да примјене знања и добију своје прво запослење.

Помаци у запошљавању дјеце палих бораца

У Општинској организацији породица заробљених и погинулих и несталих цивила поздрављају ове активности општине.

-На подручју Фоче тренутно је 98 дјеце палих бораца која су без посла. Никада се не може довољно урадити за ову популацију, али је посљедњих година било значајних помака. Драго нам је што се наставља тренд запошљавања ове категорије-рекао је Милан Николић, предсједник Организације.

Поделите: